SDP srušio zakon za UDG

Stijepović povukao Predlog zakona o visokom obrazovanju nakon što su podržani amandmani DF-a i manje članice vladajuće koalicije
56 pregleda 4 komentar(a)
Slavoljub Stijepović, Foto: Savo Prelević
Slavoljub Stijepović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.07.2013. 07:34h

Ministar prosvjete Slavoljub Stijepović povukao je Predlog zakona o visokom obrazovanju nakon što su poslanici podržali amandmane koji se tiču onemogućavanja ulaska države u vlasništvo privatnih visokobrazovnih ustanova i obrnuto.

Ministar je to uradio i nakon što je podržan amandman Demokratskog fronta da se ne finansiraju privatni fakulteti, već da se stipendijama finansiraju studenti u skladu sa potrebama tržišta rada, ali i amandman SDP-a da Savjet za visoko obrzovanje imenuje Skupština a ne izvršna vlast kako je to bilo predviđeno.

Nakon što su poslanici završili glasanje o amandmanima, Stijepović je kazao da je promijenjena suština zakona i da to nije onaj predlog koji je Vlada imala prvobitno na umu, te da ga povlači.

Na sjednici je podržan i amandman DF-a da se ne finansiraju privatni fakulteti, već da se u skladu sa potrebama tržišta rada finansiraju studenti bez obzira na njihovu odluku gdje će se obrazovati, da li je to u zemlji ili inostranstvu

I Goran Danilović iz DFa kazao je da je nedopustivo da nakon dvosatnog rada na zakonima iz oblasti visokog obrazovanja ministar tek na kraju kaže da povlači predlog, te da tako troše vrijeme.

Poslanici u Skupštini podržali su prije takve odlluke ministra amandmane Demokratskog fronta na Zakon o visokom obrazovanju kojim se onemogućava ulaženje države u vlasništvo privatnih visokoobrazovnih ustanova i obrnuto.

Govoreći o tom amandmanu Branka Bošnjak kazala je da bi se takvim rješenjima pomoglo privatnim fakultetima, a posebno Univerzitetu Donja Gorica čiji je suvlasnik i premijer Milo Đukanović.

Na sjednici je podržan i amandman DF-a da se ne finansiraju privatni fakulteti, već da se u skladu sa potrebama tržišta rada finansiraju studenti bez obzira na njihovu odluku gdje će se obrazovati, da li je to u zemlji ili inostranstvu.

Sa UCG i CANU prije nego što je zakon došao u skupštinsku proceduru tražili su uzaludno od Ministarstva da ga povuku

"Treba da u demokratskom društvu univerzitet bude autonomna ustanova, a ne pod kontrolom izvršne vlasti", kazala je Vuksanović obrazlažući amandman.

Većinu u parlamentu nijesu dobili amandmani Pozitivne Crne Gore, Liberalne partije, ali ni amandmani DF-a koji se odnose na to da instituti budu prepoznati kao ustanove visokog obrazovanja, da se rektor bira na izborima, kao i da sastav Senata Univerziteta Crne Gore ne mogu činiti rektor i dekani fakulteta.

Većinu u parlamentu nije dobio ni amandman DF-a da se uvede ponovo prijemni ispit prilikom upisa na fakultete, iako je Bošnjak istakla da nije na istom nivo znanja djece koja dolaze iz različitih srednjih škola

"Idemo ka prosječnošću. Studenti dolaze na fakultet sa oskudnim znanjem", upozorila je ona.

Predlog zakona o visokom obrazovanju podržan je u načelu na početku rasprave o amandmanima na taj dokument.

Taj zakon izazvao je velike polemike u akademskoj javnosti koja ga je ocijenila kao korak nazad, ističući da je njegov glavni cilj favorizovanje privatnih fakulteta i urušavanje državnog univerziteta.

Sa UCG i CANU prije nego što je zakon došao u skupštinsku proceduru tražili su uzaludno od Ministarstva da ga povuku.

Bonus video: