SDP traži rješenje, SDT ih odbilo

Umjesto dostavljanja zahtjevnog rješenja o odbacivanju krivične prijave, glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić iskazuje "otvorenost da se predstavnici SDP kao podnosioci krivične prijave, prime na razgovor radi podnošenja pritužbe
130 pregleda 10 komentar(a)
Mirel Radić Ljubisavljević, Foto: Zoran Đurić
Mirel Radić Ljubisavljević, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 14.02.2017. 07:09h

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) odbacilo je krivičnu prijavu Socijaldemokratske partije (SDP) protiv bivšeg izvršnog direktora Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) Zorana Sekulića i predsjednika Savjeta te ustanove Šalete Đurovića, jer su na dan izbora 16. oktobra prošle godine privremeno ukinuli aplikacije Viber i WhatsApp. SDP je prijavu SDT-u podnio na dan izbora zbog “neustavne i nezakonite odluke”, a 6. februara ove godine ih je specijalna tužitejka Sanja Jovićević obavijestila da je ista odbačena.

Ona je navela da ne postoji osnovana sumnja da su Sekulić i Đurović izvršili krivično djelo - zloupotreba službenog položaja ili neko drugo koje se goni po službenoj dužnosti. Jovićevićeva je tužiteljka SDT, koja istovremeno vodi izviđaj o navodnom državnom udaru, takođe na dan izbora, a zbog oba slučaja opozicija bojkotuje Skupštinu sporeći rezultate parlamentarnih izbora. Potpredsjednica SDP-a Mirel Radić Ljubisavljević, koja je podnijela prijavu, iznenađena je ovakvim postupanjem specjalnog tužilaštva, jer partija nije dobila rješenje o odbacivanju prijave, koje je važno za dalju pravnu procedure.

“Iz obavještenja nije moguće zaključiti koji su razlozi naveli specijalnu tužiteljku Sanju Jovićević da odbaci krivičnu prijavu. U skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku (ZKP), zahtijevali smo od glavnog specijalnog tužioca (GST) Milivoja Katnića dostavljanje rješenja o odbacivanju prijave kako bi na osnovu njegovog obrazloženja mogli podnijeti pritužbu o preispitivanju odluke o odbacivanju krivične prijave. Međutim, GST odgovara da nije u obavezi da nam dostavi rješenje o odbacivanju krivične prijave, ni nakon što smo mu uputili i formalni zahtjev da nam isto dostavi”, navodi Radić Ljubisavljević.

Ona tvrdi da Katnić na taj način “grubo krši odredbe ZKP-a koji predviđa da se podnosiocu krivične prijave dostavlja rješenje koje u obrazloženju sadrži jasne razloge zbog kojih se krivična prijava odbacuje.

“Smatramo da u ovakvom postupanju SDT postoji namjera da nam se uskrati da možemo argumentovano u pritužbi pobijati razloge zbog kojih je specijalna tužiteljka odbacila našu krivičnu prijavu, jer nam je onemogućeno da vidimo koje je radnje u toku izviđaja SDT preuzimao da se ispita osnovanost krivične prijave. Ovo posebno u svjetlu činjenice da postupak pred SDT traje poprilično dugo, odnosno izviđaj skoro četiri mjeseca od podnošenja krivične prijave”, saopštila je Radić Ljubisavljević i podsjetila da je jedno poglavlje izvještaja opozicije o nepravilnostima na izborni dan, koje je dostavljeno svim relevantnim domaćim i međunarodnim adresama, odnosi upravo na ukidanje Vibera i WhatsAppa.

Đurović juče nije odgovarao na pitanja “Vijesti” u vezi sa privremenom zabranom korišćenja komunikacijskih aplikacija. Sekulić, koji je na čelu Agencije proveo četiri mandata, nakon situacije sa viberom nije konkurisao za novi mandat, jer to nije moguće po zakonu. Savjet EKIP-a je na to mjesto izabrao dotadašnjeg Sekulovićevog pomoćnika Darka Grgurovića.

Obavijestili Stankovića da im SDT nije dostavio rješenje

SDP je u petak podnio pritužbu vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću (VDT) zbog odbacivanja krivične prijave.

Oni su Stankovića obavijestili da će pritužbu dopuniti kada im SDT dostavi rješenje o odbacivanju krivične prijave. “Razlog više zašto insistiramo da se donese i dostavi nam rješenje o odbacivanju krivične prijave u pisanoj formi je i taj što će SDP radi zaštite prava građana i sprečavanja ovakvog nezakonitog ukidanja Ustavom zagarantovanog prava na slobodu izražavanja, ukoliko pravdu ne nađe pred VDT-om i nadležnim redovnim sudovima, obratiti se Ustavnom sudu Crne Gore, kao i koristiti međunarodna sredstva pravne zaštite pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu”, piše u pritužbi SDP-a.

Bonus video: