SDT još istražuje poslovanje NPCG: Dvije godine izviđaju bezakonje

Iz NPCG tvrde da ne znaju šta se dešava sa predmetom koji je povodom izvještaja DRI formiran u tužilaštvu
381 pregleda 1 komentar(a)
Zoran Mrdak, Foto: Savo Prelević
Zoran Mrdak, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.10.2017. 19:35h

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) još istražuje da li je bilo elemanata krivičnih djela u radu Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG), a u vezi sa nepravilnostima i nezakonitostima u poslovanju tog preduzeća koje je ranije utvrdila Državna revizorska institucija (DRI).

SDT, zbog "zaštite interesa postupa", nije odgovorio u kojoj je fazi izviđaj, ali ni da li su identifikovali odgovorne za nezakonito poslovanje.

DRI je još 2015., između ostalog, utvrdio da preduzeće NPCG, na čijem čelu je tada bio Zoran Mrdak, nema pokriće za 22.000 eura, potrošenih prethodne godine (2014).

"Predmet na koji se odnose Vaša pitanja dostavljen je od strane Specijalnog državnog tužilaštva ovom tužilaštvu na nadležno postupanje. Predmet se nalazi u izviđaju , a formiran je zbog krivičnih djela - nesavjestan rad u službi, falsifikovanje isprave, pronevjera i utaja poreza i doprinosa. Zbog zaštite interesa postupka u ovom trenutku ne može biti saopšteno više podataka", saopšteno je iz Osnovnog državnog tužilaštva.

Iz NPCG tvrde da ne znaju šta se dešava sa predmetom koji je povodom izvještaja DRI formiran u tužilaštvu, a saopštili su da ni oni nijesu sankcionisali nikog zbog istog dokumenta.

"O evidentiranim nepravilnostima u poslovanju konstatovanim od strane DRI, kako od strane ove institucije, tako i od strane JPNPCG, obaviješteni su državni organi radi preduzimanja daljih aktivnosti na utvrđivanju odgovornosti u ovim predmetima. Do današnjeg dana, od nadležnih državnih organa koji su preduzimali aktivnosti o predmetnim pitanjima, nijesmo obaviješteni o eventualno utvrđenoj odgovornosti pojedinih zaposlenih", piše u odgovoru NPCG.

DRI je 2015. godine preduzeću NPCG dao čak 50 preporuka zbog lošeg poslovanja, nepravilnosti nezakonisti koje su pronašli prilikom kontrole.

Revizori su utvrdili da su troškovi zarada, naknada zarada i ostali lični rashodi precijenjeni i iskazani u iznosu 21.604,91 euro, što navedeni finansijski iskaz čini netačnim.

U izvješraju DRI se navodi da je Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore 2014. godinu završilo sa ukupnim prihodima za 10,76 odsto manjim nego godinu ranije, a rashodi za isti period bili su veći za 11,23 procenata.

Nakon tog izvještaja, Mrdaku i Upravnom odboru NPCG nije produžen mandat, a ni tadašnji ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović nije ušao u novi sastav Vlade.

Iz NPCG tvrde da su, shodno preporukama DRI koje se tiču revizije pravilnosti, nakon postavljanja konačnog izvještaja iste realizovalo na način što su izmijenjena interna akta kojima se uvodi stroga obaveza poštovanja internih procedura i zakonskih normi.

"Do potpune realizacije preporuka DRI su preostala pitanja koja se tiču usaglašavanja Kolektivnog ugovora u skladu sa važećim propisima, uređivanja posjedovnih listova u vezi sa imovinom kojom upravlja JPNPCG i shodno tome vršenje nove procjene kapitala", piše u odgovoru.

Saopštili su da se realizacija preostalih zaključaka može očekivati do kraja 2017. godine .

Bonus video: