Sedam beba će rođendan slaviti svake četvrte godine

Podgoričanka Maja Mrdak u podgoričkom porodilištu je na svjet donijela dječaka Aleksu, teškog 3.300 grama
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.03.2012. 16:48h

U porodilištu Kliničkog centra 29. februara, na poseban dan koji razlikuje prestupnu od obične godine, rođeno je sedam beba.

Dječaci su ovog puta bili odlučniji da se rode tog posebnog datuma, te ih je bilo šest, a na svijet je došla i jedna djevojčica.

"U porodilištu KC prekjuče je obavljeno šest porođaja i rođeno sedam zdravih beba. Privilegiju da se rode tog datuma imali su i jedni blizanci, dječak i djevojčica. Sve bebe, kao i majke su dobro", kazala je PR KCCG Gorica Soković, koja im je poželjela dug i srećan život.

Biti rođen 29. februara, kada svi koji su rođeni na taj datum pravi rođendan mogu slaviti svake četvrte godine, vjerovatno se čini kao šaljiva igra sudbine, ali ima i svojih prednosti.

Posebno u onim poznijim godinama kada, na primjer, u 72. godini života slavite svoje pravo punoljetstvo.

Podgoričanka Maja Mrdak u podgoričkom porodilištu je na svjet donijela dječaka Aleksu, teškog 3.300 grama.

Iako će svoj dan rođenja slaviti tek svake četvrte godine, ona je ponosna na to što je njen sin Aleksa rođen baš tog datuma.

"Datum rođenja prvenstveno je u sjenci kod svakog roditelja koji brine da sve protekne u najboljem redu i da beba bude zdrava. Na datum rođenja najčešće nije moguće uticati, ali svakako da ćemo ga posmatrati kao privilegiju", kazala je ponosna mama.

Na koji će način biti proslavljani Aleksini rođendani ona mnogo ne brine, ali kaže da su joj svi prijatelji sa oduševljenjem čestitali rođenje sina upravo tog neobičnog dana.

"Pred nama su brojne proslave rođendana, tako da ćemo već smisliti kako ćemo ih slaviti, taj rijedak datum je i prilika za posebne proslave", kazala je Mrdak.

U Crnoj Gori, prema podacima Zavoda za statistiku, na taj dan, rođendan slave 203 muškarca i 181 žena. Procjenjuje se da je ovog 29. februara u svijetu oko četiri miliona ljudi proslavilo rođendan, a vjerovatnoća da se neko rodi na taj dan manja je od 1 naprema 1000.

James Wilson rođen i umro 29. februara

Brojne slavne osobe su rođene 29. februara, među kojima i Papa Pavao III ( 1468) italijanski kompozitor Gioacchino Rossini (1792) indijski premijer Morarji Desai (1896), američki glumac Dennis Farina (1944), serijski ubica Richard Ramirez ( 1960) i britanska glumica Ema Barton ( 1976).

Jedini poznati čovjek koji se rodio i umro na ovaj dan bio je premijer Tasmanije Sir James Wilson (1812–1880). Dana 29. februara 1504. godine Kristofor Kolumbo je iskoristio pomrčinu mjeseca kako bi uvjerio Indijance da ga opskrbe zalihama hrane, a 29. februara 1992. BiH je održala referendum o nezavisnosti.

Različite zemlje svijeta različito su riješile problem osoba rođenih tog datuma kada službeno stiču punoljetstvo i time pravo glasa. U Velikoj Britaniji i Hongkongu, na primjer, osoba rođena 29. februara punoljetnost službeno stiče 1. marta u godini u kojoj navrši 18 godina.

S obzirom da broj 18 nije djeljiv sa 4 'prestupna djeca' punoljetnost nikada ne stiču u prestupnoj godini. Za novozelandske i tajvanske državljane vrijedi pravilo da im je na obične godine rođendan službeno 28. februara.

Galerija

Bonus video: