Sedam godina od eksplozije u Viru: Ni danas ne znaju odakle požar

Mještani tvrde da grom nije uzrok požara, vlasnik Bustera navodi da su tu priču forsirali advokati, kako bi mještani mogli nadoknaditi nastalu štetu
464 pregleda 16 komentar(a)
Ažurirano: 06.07.2013. 18:51h

Sjutra će biti tačno sedam godina od eksplozije u Viru kod Nikišća, koja se dogodila u noći između 7. i 8. jula. Mještanin Grujica Tadić i dalje pamti kao da je bila juče. Čuva i CD iz dana užasa, ali nerado ga, kaže gleda.

"Ta je noć najteža noć u mom životu bila i dabogda nemadnem teže noći. Sve što su mi otac, djed, i što sam ja stvarao, za jedan sekund je bilo srušeno", kazao je za TV Vijesti Tadić.

I nakon sedam godina od nezapamćene eksplozije, slučaj Vir kao da je strogo čuvana tajna. Zna se samo da je do eksplozije došlo usljed požara, ali ne zna se i šta je požar prouzrokovalo. U Vrhovonom državnom tužilaštvu odbili su da daju bilo kakvu informaciju o tome šta se trenutno dešava sa ovim predemtom.

TV Vijesti, Darko Bulatović

I dok u Tužilaštvu nastavljaju da ćute, o slučaju Vir nakon sedam godina pristao je da za TV Vijesti javno govori vlasnik Bustera, Saša Božović. On nema dileme da su se u samom skladištu zapalile veće količine TNT eksploziva, izvađenog postupkom delaboriacije iz starih mina i granata. Odbacuje, međutim, bilo kakvu krivicu, jer je Buster, tvrdi, imao sve potrebne dozvole za rad kao i mjere obezbjeđenja, pa uzrok požara pripisuje višoj sili.

"Ta je noć najteža noć u mom životu bila i dabogda nemadnem teže noći. Sve što su mi otac, djed, i što sam ja stvarao, za jedan sekund je bilo srušeno", kazao je za TV Vijesti Tadić

Grujica, međutim, kaže da je neposredno pred eksploziju gledao u vedro nebo.

"Nigdje oblačka nije bilo, nigdje grmljavine, ja sam kasnije ludio od te priče", kaže Grujica Tadić.

Vlasnik Bustera kaže da je priča o tome da nije bilo udara groma došla od advokata, jer bi tada čitav događaj imao karakter elementarne nepogode, pa mještani ne bi mogli da nadoknade nastalu štetu.

"Valjalo je ćutati i zataškati u granicama mogućeg da je bio udar groma", kaže Saša Božović.

Mještani su državu tužili zbog propusta u inspekcijskom nadzoru, a firmu Buster zbog odgovornosti koju je imala u ovom slučaju. Bez dokaza o uzroku požara za advokate bio je to unaprijed dobijen spor, pa sada još samo mali broj mještana čeka nadohnadu štete.

"Solidarno su obavezani i država i Buster, mada je uglavnom, država ta koja je izmirila štetu, jer ona ima para i od nje su naplaćivana ta novčana sredstva koja su presuđena", kaže advokat Milan Vojinović.

Vlasnik Bustera potvrđuje da je država platila znatno više štete nego njegova firma.

"Platili smo i mi sve što je došlo na našu adresu, zbog toga imamo i malo poslmedica, ali to je tako, mora se poštovati odluka suda".

Mještanin Grujica Tadić je zadovoljan odštetom na osnovu procijenjene štete.

Dok su se u međuvremenu godinama čekale presude za nadokhnadu štete, procjenjuje se da je opština potrošila oko osam miliona eura za sanaciju preko 1.500 oštećenih objekta. Danas u Viru praktično ne postoji dom koji nije, ili saniran ili iz temelja sagrađen.

Galerija

Bonus video: