Šef Studentskog parlamenta u milionski vrijednom poslu Univerziteta

Predsjednik studentskog parlamenta UCG Miloš Pavićević je vršilac dužnosti direktora i jedino odgovorno lice u toj firmi
231 pregleda 19 komentar(a)
Univerzitetski sportski i kulturni centar, Foto: Luka Zeković
Univerzitetski sportski i kulturni centar, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 04.10.2016. 05:38h

Univerzitet Crne Gore (UCG) od aprila preko firme “Univerzitetski sportski i kulturni centar” d.o.o. upravlja sportskim objektom vrijednim 3,3 miliona eura, otvorenim u novembru 2015.

Prema dokumentima u koje su “Vijesti” imale uvid, preduzeće je u vlasništvu UCG, osnovano je kapitalom od jedan euro, a bavi se “sportskim objektima”.

Kao jedina odgovorna osoba u podacima Centralnog registra Privrednog suda pominje se predsjednik Studentskog parlamenta Miloš Pavićević, koji je vršilac dužnosti direktora firme.

Činjenica da UCG preko d.o.o. upravlja vrijednom imovinom čudi s obzirom na to koliko se menadžment ove ustanove prije dvije godine trudio da centralizuje finansije i počne upravljati i novcem koji na tržištu zarade fakulteti, što je izazvalo krizu na pojedinim univerzitetskim jedinicama.

Generalni direktor Ministarstva prosvjete Ognjen Jovović smatra da je UCG “već odavno, ono što ne bi trebalo da bude”. Poručuje da korist od sale neće imati niko drugi do uže rukovodstvo UCG i povlašćeni studenti.

“Vijesti” nijesu dobile odgovor od UCG na pitanja zbog čega je osnovano d.o.o., kome će odgovarati za poslovanje, te da li će prihodima od sportske dvorane upravljati Upravni odbor ustanove ili novoosnovana firma.

UCG nije odgovorio ni na pitanje zbog čega je Pavićević, makar i privremeno, postavljen da upravlja objektom od preko 5.400 metara kvadratnih, s obzirom na to da mu uskoro ističe mandat predsjednika SP.

Pitanje je i jesu li 3,3 miliona eura uloženi zbog boljih ulova studiranja ili da bi UCG imao dodatni izvor prihoda, te koliko je objekata u kojima su smješteni fakultetti moglo biti sanirano od ovog novca.

Dok rektorka Radmila Vojvodić i predsjednik UO Duško Bjelica ćute o novom biznisu, Pavićević, koji je i dugogodišnji portparol Košarkaškog saveza na čijem je čelu premijer Milo Đukanović, već mjesecima na različite adrese šalje ponudu i cjenovnik “Univerzitetskog sportskog i kulturnog centra”.

Pavićević je “Vijestima” obećao odgovore na neka od ovih pitanja, ali je u posljednjem trenuku saopštio da ne želi da govori na tu temu, te da će naknadno dostaviti svoje viđenje stvari, ukoliko za to bude potrebe.

Prema cjenovniku u koji su “Vijesti” imale uvid, za sat vremena treninga u sportskoj dvorani treba izdvojiti 30, odnosno 40 eura, u zavisnosti od termina. Zakup dvorane za potrebe takmičenja je, u zavisnosti od termina, starosti ekipa, ali i sporta i značaja meča od 70 do 500 eura. Korišćenje sale za “ostale manifestacije” je 700 eura.

Izdaju se i mala i velika multimedijalna sala od 30 do 50 eura po satu, odnosno 100 do 200 eura po danu.

Godišnji zakup centra terena za reklamu iznosi 2.000 eura, prostor u reketu za koš 1.500, a rukometni šesterac 1.000 eura.

Generalni direktor Ministarstva prosvjete Ognjen Jovović je ocijenio da je UCG preduzeće, koje polako ali sigurno ide pod stečaj.

“Izgubio je na svim poljima svoju autonomnost. Jedna je svakako ekonomska, budući da još ne znamo koliki je ukupan dug univerzitetskih jedinica. Samim tim, nikakva preduzeća neće pomoći UCG-u da konsoliduje svoje finansije. Ali, pomenuto preduzeće i nije napravljeno da bi pomoglo UCG, već da bi konsolidovalo finansije vrha rukovodstva UCG i povlašćenih studenata.”

Studentski predstavnici u parlamentu su igrači vlasti

Jovović i Raičević ocjenjuju da je, umjesto stalne brige za studente, zastupanje ličnih interesa postalo model ponašanja predstavnika visokoškolaca.

Jovović podsjeća da je nekad i sam bio predstavnik nikšićkih studenata, te da je tada na “ilegalan” način došao do bankovnih računa Studentskog parlamenta:

"Riječ je o sumnjivim transakcijama gdje se određenoj grupi predstavnika u SP 'lopatama' davao novac. Da stvar bude gora, tu se novac dijelio i nekim NVO, koje se 'bave' problemima studenata. Rukovodioci tih NVO su bivši predstavnici studenata, iz ranijih saziva SP. Tada sam shvatio da studenti ne biraju svoje predstavnike, već ih biraju raniji povjerenici, kako bi i dalje imali kontrolu u SP i preko njega cijedili novac sa UCG. SP, dakle, nije studentska organizacija, već privatna i partijska, budući da važi već dugo godina kao regrutacioni centar vladajuće stranke”.

Raičević napominje da je odlazeći predsjednik SP Pavićević od početka prepoznat kao perspektivni izdanak apsolutističkog programa koji protežira:

"Njegovo postavljanje za vršioca dužnosti izvršnog direktora tog d.o.o. je svojevrsna nagrada za ćutanje u trenucima kada je studentski apel trebalo uputiti. Nijema su i predstavnička tijela na čelu ostalih univerzitetskih jedinica. Podsjećam da je na jedinstvenom FF izvršena podla i nelegalna zamjena izabranih podobnima, pa studenti koji se tek upoznaju sa studijskim procesom moraju biti svjesni da izbor nije isključivo njihov i pozivam ih da otvoreno iskažu svoje nezadovoljstvo".

Jovović: Strah me je zaraze u zgradi tehničkih fakulteta

Generalni direktor Ministarstva prosvjete (Jovović)napominje da se milionskim objektom samo šminka otužna stvarnost UCG, čak i u dijelu koji se tiče elementarnih uslova za rad pojedinih fakulteta: ”Ne mogu naći pravi termin kojim bih opisao stanje u kojem se nalazi zgrada tehničkih fakulteta. Jedino me strah mogućih infekcija studenata, jer ta zgrada ne zadovoljava ni elementarne higijenske uslove”.

Vladan Raičević iz Omladinske studentske asocijacije (OSA) ističe da u zgradu Filozofskog, odnosno Filološkog fakulteta u Nikšiću posljednjih 20 godina “nije uložen ni cent, ako izuzmemo povremene akcije profesora-gorana, pogodne za reklamaciju visokopozicioniranih vječitih studenata”.

“Ili je Rektorat sklopio posebnu vrstu dogovora sa natprirodnim bićima koja preko noći anuliraju njegove građevinske poduhvate, ili ih uistinu i nema”, poručuje Raičević.

Smatra da fokus ne smije biti samo na stvarima koje se dešavaju na podgoričkim fakultetim:

"Nedavno privatizovani hotel “Onogošt”, a javna je tajna čiji lik i djelo stoji iza prelaska znamenitog objekta u privatne ruke, upodobljen je tako da dio smještajnih kapaciteta pripadne novim generacijama studenata Filozofskog/Filološkog fakulteta. Iza naizgled dobročiniteljskih težnji, stoji proširenje djelokruga DPS-a i siguran mjesečni prihod za vlasnike”, smatra Raičević.

Bonus video: