Šegrt: Domovi zdravlja u Podgorici dobro organizovani

On je najavio da će za desetak dana početi da radi nova radio-dijagnostika na mamografu u Domu zdravlja na Starom aerodoromu i u Golubovcima, zahvaljujući donaciji mještana
3 komentar(a)
Budimir Šegrt, Foto: Savo Prelević
Budimir Šegrt, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.07.2016. 17:09h

Domovi zdravlja u Podgorici su dobro organizovani, nema gužvi, a prioritet u narednom periodu biće poboljšanje odnosa između pacijenata i zdravstvenih radnika, jer je to glavni izvor nezadovoljstva zdravstvenim sistemom, saopštio je resorni ministar, Budmir Šegrt.

On je danas sa saradnicima posjetio Dom zdravlja Podgorica. Obišao je zdravstvene objekte Nova Varoš, Stari aerodrom, Tuzi i Golubovci, razgovarao sa pacijentima i zaposlenima, kao i sa menadžmentom Doma zdravlja Podgorica.

Šegrt je kazao da je evidentno, a i očekivano da se radi o dobro organizovanom domu zdravlja.

“U razgovoru sa pacijentima, stekli smo utisak da se pregledi redovno zakazuju i u svim objektima nije bilo gužvi, što ne znači da nema mnogo posla”, rekao je Šegrt.

On je istako da je zadovoljan onim što je vidio. Kako je dodao, u objektima domova zdravlja u Golubovcinma i Tuzima vidjeli su da pacijente dočekuju zatvoreni šalteri, što je prema njegovim riječima, nedopustivo.

“Pacijent u zadravstvenim ustanovima mora da osjeti da je dobrodošao. Ako ga čeka zatvoren šalter sa neprovidnim staklom onda je to poruka da on tu nije dobrodošao, a mi moramo da znamo da zdravstveni sistem i svi zdravstveni radnici postoje zbog usluge pacijentu”, poručio je Šegrt.

On je kazao da se na takav način uspostavlja loša komunikacija između zdravstvenih radnika i pacijenata. “I svi nesporazumi i nezadovoljstvo zdravstvenim sistemom nijesu nastali zbog kvaliteta zdravstvene usluge nego zbog odnosa između pacijenata i zdravstvenih radnika".

“Na tome moramo da radimo i to je možda najteži posao. Za to ne trebaju finasnije ali se moraju promijeniti navike”, poručio je Šegrt.

On je najavio da će za desetak dana početi da radi nova radio-dijagnostika na mamografu u Domu zdravlja na Starom aerodoromu i u Golubovcima, zahvaljujući donaciji mještana.

Kako je naveo, planira se i disprezija ljekara kako svi podgoričani ne bi dolaziti u dva ili tri doma zdravlja. Šegrt je pojasnio da će se na taj način izbjeći gužve.

U tom cilju, prema njegovim riječima, na jednoj ili dvije lokacije u Podgorici biće formirane ambulane, posebno u djelovima grada gdje je veliki broj stanovnika.

“To su neki trendovi ne samo u Podgorici nego i u svim većim gradovima, takođe se i u Nikšiću krenulo sa tom idejom i ona je dala izvrsne rezultate", kazao je Šegrt.

Bonus video: