Šegrt traži 28 direktora

U skladu sa novim zakonskim rješenjima, biće razriješeno 140 članova upravnih odbora, a te ustanove ih ubuduće neće ni imati
116 pregleda 9 komentar(a)
Budimir Šegrt, Foto: Savo Prelević
Budimir Šegrt, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.01.2016. 19:52h

Ministarstvo zdravlja izabraće nove direktore 28 domova zdravlja, opštih i specijalnih bolnica u sljedećih mjesec dana.

Iz tog resora "Vijestima" je saopšteno da će u istom periodu biti razriješeno 140 članova upravnih odbora, na osnovu novih zakonskih rješenja koja danas stupaju na snagu.

"U 28 zdravstvenih ustanova (18 domova zdravlja, sedam opštih bolnica i tri specijalne bolnice) biće razriješeno po pet članova upravnih odbora, dakle ukupno 140 članova”, odgovorili su iz Ministarstva na čijem je čelu Budimir Šegrt.

Novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti predviđeno je da direktore bolnica i domova zdravlja imenuje ministar na osnovu javnog konkursa, a da se odbori direktora u ustanovama tog tipa više ne mogu obrazovati.

Ranije je zakon predviđao da Vlada imenuje članove odbora direktora, u kojima su se nalazila dva zaposlena i po jedan predstavnik osnivača, lokalne samouprave i istaknuti naučnik i stručnjak koji doprinose razvoju zdravstvene djelatnosti.

Direktore Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) i Instituta za javno zdravlje i dalje će birati Vlada, na prijedlog ministra, i u tim ustanovama odbori direktora i ubuduće su obavezni.

U Ministarstvu tvrde da će se zakonskom odredbom pojačati odgovornost ministra lično, jer će on birati direktore od kandidata prijavljenih na konkursu.

Odgovorili su da je razlog za donošenje odluke o ukidanju odbora efikasniji i odgovorniji rad, depolitizacija upravljačkih struktura u zdravstvenim ustanovama.

"I davanje mehanizma u ruke ministru da može neposredno da utiče na kvalitet rada i poteže personalnu odgovornost za neizvršavanje obaveza definisanih zakonom".

"Vijesti" su ranije objavile da su odborima direktora u većini domova zdravlja, kao i u bolnicama “Danilo I” na Cetinju i u Kotoru, odavno istekli mandati koji traju četiri godine.

Mandat je članovima organa upravljanja istekao uveliko u martu prošle godine u domovima zdravlja u Andrijevici, Beranama, Pljevljima, Herceg Novom, Ulcinju, Kotoru i Baru.

Izet Bralić: Upravni odbori širili nepotizam i partijski uticaj

Poslanik SDP-a i član Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje Izet Bralić kaže da je novo zakonsko rješenje dobra mjera, jer su upravni odbori bili blokada za funkcionisanje sistema, mjesto gdje se širio nepotizam i partijski uticaj.

On tvrdi da je mana upravnih odbora i to što su birali direktore.

Bralić je rekao da zna za dva slučaja kada su izabrali direktore, uprkos stavu ministra, što se pokazalo kao loše rješenje.

On je kazao da se u zakonu mogla naći optimalnija mjera za broj članova upravnog odbora KCCG i Instituta za javno zdravlje, kao i da bi makar jedan od njih trebalo, po obavezi, da bude stručnjak iz medicinske struke.

Bonus video: