Šegrt: Tužioci će češljati recepte i račune

Šegrt smatra da su liste čekanja paravan za korupciju
102 pregleda 7 komentar(a)
Budimir Šegrt, Foto: Vlada Crne Gore
Budimir Šegrt, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 30.05.2015. 19:46h

Ministar zdravlja Budimir Šegrt poručio je juče da će se za izdavanje računa i faktura bez pokrića u zdravstvenom sistemu morati odgovarati - “etički, moralno, disciplinski, finansijski, ali i krivično”.

On tvrdi da se vodilo računa i o “nekim drugim interesima”, a ne samo o zdravlju građana.

“To je do sada plaćano bez riječi, a po tom računu prepoznati smo kao zemlja koja neograničeno, bez ikakve mjere, troši na ljekove”, rekao je on na svečanosti povodom puštanja u rad digitalnog mamografa u KCCG.

“Vijesti” su juče objavile da je Vlada od Ministarstva zdravlja zatražila da pojasni i dopuni informaciju o dugovima Fonda za zdravstveno osiguranje i da će nakon toga vjerovatno zatražiti i od tužilaštva da ispita kako je napravljen minus od čak 33 miliona...

Hrapović: Dug od 33 miliona eura je Bralićev

Direktor Fonda Kenan Hrapović izjavio je juče da je nije tačno da je Vlada vratila na dopunu i pojašnjenje informaciju o dugu, već da je zadužila ministarstvo finansija da uplati 21 milion eura dugova i zdravlja da dostavi informaciju o stanju duga od 33 miliona po godinama.

„Ali je i tačno da je taj dug - obaveze nastao prije mog dolaska za direktora Fonda koji sam naslijedio kad sam počeo da radim u Fondu“. Direktor Fonda ranije je bio Ramo Bralić, Hrapovićev partijski kolega iz SDP-a. Njih dvojica su u suprotnim taborima u trci za predsjednika SDP-a.

Šegrt je pohvalio rad novog rukovodstva KCCG, istakavši da je za samo tri sedmice smanjen broj pacijenata na listi čekanja na nekoliko klinika, indirektno kritikujući rad bivšeg direktora Milana Mijovića.

Nakon što je u aprilu Mijović “iz ličnih razloga” podnio ostavku, Vlada je za novog direktora KCCG imenovala Ranka Lazovića, koji je od tada smijenio najmanje devet direktora klinika.

Na svečanost nijesu pozvani mediji, a prisustvovao je i bivši ministar zdravlja - novoizabrani savjetnik premijera za lokalnu samoupravu Miodrag-Bobo Radunović.

Lazović je naglasio da je aparat za mamografiju, vrijednosti 800.000 eura, koji je donirala Međunarodna agencija za atomsklu energiju iz Beča, najsavremeniji u ovom dijelu Evrope. Lazović je rekao da je lani registrovano 240 pacijentkinja prosječne starosti 59 godina, a da godišnje od te bolesti umre od 80 do 100 žena.

Šegrt smatra da su liste čekanja paravan za korupciju

Šegrt je indirektno poručio da se iza lista čekanja krije korupcija, kazavši da se mora postaviti pitanja kakve su to liste “koje traju godinama, gdje nema reda i transparentnosti, a odjednom” se za “par sedmica istopi ili prepolovi broj pacijenata” na njima.

“Odgovor je jasan - to nijesu liste čekanja već paravani iza kojih se ne krije briga za pacijenta”.

On je naglasio da takve liste više ne smiju da postoje i da napori koje čine u KCCG “pokazuju da za rješavanje velikog dijela problema građana ne treba nikakva finansijska investicija, već razumijevanje, rad i organizacija”.

Bonus video: