Šehović: Naši studenti se potvrđuju u svijetu

"Čujemo često su pravnici suficitarno zanimanje, a evo većina vas već radi i završava studije, a postižete i ovakve uspjehe. Cijenim da je to potvrda poruke koje smo slali i kada je riječ o srednjim stručnim školama: Ne težite izvrsnim zanimanjima, jer takvih nema, već izvrsnosti u obavljanju bilo kog zanimanja za koje imate afiniteta", rekao je Šehović
97 pregleda 2 komentar(a)
Damir Šehović Pravni fakultet, Foto: Mps.gov.me
Damir Šehović Pravni fakultet, Foto: Mps.gov.me
Ažurirano: 14.06.2018. 09:37h

Znanje naših učenika i studenata se po pravilu potvrđuje svuda u svijetu, rekao je ministar prosvjete Damir Šehović tokom razgovora sa dekanom Pravnog fakulteta UCG Velimirom Rakočevićem i timom studenata ovog fakulteta, koji se plasirao u finale Međunarodnog takmičenja u oblasti privrednog prava i ljudskih prava u Londonu.

Članovi tima bili su Simona Jovanović, Stefan Đurović, Ana Vukčević i Marija Vesković.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, tokom razgovora studenti su pojasnili da je konkurencija na takmičenju bila velika, s obzirom na to da je učestvovalo 230 fakulteta iz čitavog svijeta.

Plasirali su se među najbolja tri tima u Evropi, zajedno sa Francuskom i Velikom Britanijom.

Istakli su i da su već drugu godinu zaredom studenti Pravnog fakulteta među najboljima u na ovom takmičenju, jer su prošle godine osvojili prvo mjesto u usmenom nastupu, a dobili su i priznanje za pismene podneske.

Šehović je rekao da je ovakav plasman studenata još jedan dokaz poruke koju Ministarstvo prosvjete šalje, a to je da niti jedno zanimanje nije samo po sebi dobro, već samo način na koji se mi bavimo njime:

"Čujemo često su pravnici suficitarno zanimanje, a evo većina vas već radi i završava studije, a postižete i ovakve uspjehe. Cijenim da je to potvrda poruke koje smo slali i kada je riječ o srednjim stručnim školama: Ne težite izvrsnim zanimanjima, jer takvih nema, već izvrsnosti u obavljanju bilo kog zanimanja za koje imate afiniteta", rekao je Šehović.

Rakočević je istakao da je poseban uspjeh i činjenica da su se djeca tako dobro plasirala u takmičenju koje se organizuje na engleskom jeziku i uz konkurenciju kojoj je skoro isključivo engleski jezik maternji.

"Ja sam najponosniji dekan jer imamo nesumnjivo briljantne studente".

Takmičenje se sastoji od izrade tužbe i odgovora na tužbu, kao i u simulaciji rasprave na ročištu pred nadležnim sudom u Velikoj Britaniji, na osnovu zadatog slučaja iz oblasti privrednog prava i ljudskih prava. Priroda ovogodišnjeg pravnog problema je, pored poznavanja privrednog prava i ljudskih prava, zahtijevala vladanje još nekim pravnim disciplinama, poput: građanskim pravom, radnim pravom, obligacionim pravom, međunarodnim pravom, pravom Ujedinjenih nacija, pravom EU i praksom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu. Pripreme studenata za ovo međunarodno takmičenje je sprovela studentska organizacija Pravnog fakulteta UCG – ADAMAS.

Studenti su se za takmičenje pripremali više mjeseci pod rukovodstvom trenera tima Senje Božović - advokatice, Marije Stojanović - advokatskog pripravnika i Katarine Bošković - rukovodioca takmičenja i vođe prošlogodišnjeg pobjedničkog tima.

Pomoć u pripremi studenata dali su i pomoćni treneri, advokatski pripravnici Jasna Velimirović i Milana Tomić. Članovi pomoćnog takmičarskog tima bili su Milica Božanović, Matija Vujičić, Anđela Dabović, Aleksandra Žižić i Ksenija Simović.

Bonus video: