Šehović: Obrazovanje i objektivnost obaveze svakog nastavnika

"Ljepšeg, ali i odgovornijeg posla od vašeg nema. Pokušavamo da vam svojim aktivnostima stavimo do znanja da prepoznajemo tu činjenicu i da poštujemo vaš trud i napor koji ulažete“, rekao je Šehović
651 pregleda 1 komentar(a)
Sa prijema, Foto: Mps.gov.me
Sa prijema, Foto: Mps.gov.me

Obrazovanje je misija svakog nastavnika, a kvalitet i objektivnost kriterijuma obaveza, poručio je ministar prosvjete Damir Šehović.

On je prijemu nastavnika iz Crne Gore, koji su dobili priznanje od Asocijacije najboljih nastavnika bivše Jugoslavije (ANN EX YU), kazao da su oni tu da mijenjaju i pobaljšaju sistem vrijednosti i da ne trebaju da dozvole da podlegnu pritscima za ocjenjivanje, kojima su neopravdano izloženi.

"Kvalitet i objektivnost kriterijuma su vaša obaveza, a obrazovanje vaša misija i na tom putu ćete imati našu snažnu podršku, ali i punu zaštitu, jer nama je potrebno znanje, a ne fingiranje znanja“, rekao je Šehović.

Asocijaciju su osnovale učiteljice Željana Radojičić-Lukić iz Srbije i Vesela Bogdanović iz Makedonije, koje su bile i finalistkinje takmičenja Global Teacher Prize za izbor najboljeg učitelja svijeta.

"Crna Gora krenula je u sistemsku podršku najboljima iz obrazovanja, a iskoraci na tom polju su vidljivi, kako Fondom za kvalitet i talente, tako i podrškom nastavničkim inicijativama čije je cilj umrežavanje i razmjena dobrih iskustava“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Uz državnu nagradu "Oktoih", aktivnosti sindikata prosvjete i Ministarstva, kako se navodi, kreira se ambijent u kome je obrazovanje opet u fokusu.

"Ljepšeg, ali i odgovornijeg posla od vašeg nema. Pokušavamo da vam svojim aktivnostima stavimo do znanja da prepoznajemo tu činjenicu i da poštujemo vaš trud i napor koji ulažete“, istakao je Šehović.

Kako je kazao, ne treba da dozvole da poneka manjkavost sistema uguši njihovu motovaciju i volju za usavršavanjem, ali i da u otvorenom i direktnom razgovoru trebaju da govore o problemima sa kojma se susreću.

Jedna od nastavnica koja je dobila Priznanje, Mirsada Šabotić, koja je i dobitnica „Oktoih“ nagrade, rekla je da je, analiza podrške nastavničkoj struci iz Regiona na kojoj je radila, pokazala da je u Crnoj Gori sistem prepoznavanja i nagrađivanja najboljih u obrazovanju sve kvalitetniji.

"Slično su istakle i ostale prisutne kolege, koji su posebno naglasile da su rad Asocijacije, te uspostavljanje Fonda za kvalitet i talente od strane Ministarstva, dali motivaciju nastavnicima i omogućili njihovo umrežavanje, kako unutar Crne Gore tako i šire“, kaže se u saopštenju.

Dobitnik Priznanja, Sava Kovačević, rekao je da je za nastavnike direktan i otvoren razgovor značajan, i njime se daje podrška kreiranju sistema po mjeri učenika i šalje poruka da nastavnici jesu važni.

"Tokom sastanka razgovarano je o ciljevima rada najboljih nastavnika, uključujući umrežavanje najboljih sa prostora bivše Jugoslavije, povećanje vidljivosti njihovog rada, umrežavanje, te promociju i afirmaciju dobrih praksi, a prisutnima su uručeni i prigodni pokloni“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: