Šehović: Pobjednici kviza "EUmetrija" promoteri evropskih vrijednosti

Ministar je pohvalio njihov trud i odricanje kako bi se posvetili kvizu koji spada u vannastavne aktivnosti
922 pregleda 0 komentar(a)
Šehović sa učesnicima kviza i njihovim mentorima, Foto: Ministarstvo prosvjete
Šehović sa učesnicima kviza i njihovim mentorima, Foto: Ministarstvo prosvjete
Ažurirano: 08.07.2019. 12:24h

Ministar prosvjete Damir Šehović čestitao je pobjednicima kviza EUmetrija na pokazanom znanju tokom trajanja tog kviza, koji je u junu emitovan na Televiziji Vijesti.

“Znanje koje ste pokazali tokom kviza EUmetrija, zasigurno je bilo od koristi svim našim građanima, te vas možemo smatrati promoterima evropskih vrijednosti u Crnoj Gori”, poručio je Šehović pobjednicima kviza, koje je sa Milošem Kneževićem iz Centra za građansko obrazovanje (CGO), primio danas u prostorijama Ministarstva prosvjete.

Kako je saopšteno iz tog Vladinog resora, čestitajući predstavnicima pobjedničkih ekipa i njihovim mentorima, ministar je rekao da su učešćem u kvizu pokazali da razumiju vrijednosti Evropske unije, što je, kako je rekao, od posebne važnosti za našu zamlju koja i sama teži tom sistemu vrijednosti.

“Osim što vas možemo smatrati promoterima evropskih vrijednosti u Crnoj Gori, pripremom za kviz i samim učešćem, uradili ste nešto korisno za sebe, jer kao mladi ljudi trebalo bi da budete svjesni da ćete funkcionisati u vremenu promijenjenih okolnosti, u vremenu u kojem će Crna Gora, uvjeren sam, biti dio porodice evropskih naroda, te će vam znanje koje ste stekli donijeti prednost u odnosu na vašu generaciju”, poručio je Šehović.

On je pohvalio njihov trud i odricanje kako bi se posvetili kvizu koji spada u vannastavne aktivnosti, podsjetivši da Ministarstvo prosvjete ovakav napor cijeni i da je uspostavljanjem Fonda za kvalitet i talente, u okviru kojeg kojeg se vrednuju ovakvi uspjesi, to i pokazalo.

Koordinator projekta Miloš Knežević iz CGO, zahvalio je Ministarstvu prosvjete na podršci kvizu i mladima da pokažu svoj pun potencijal jer su upravo oni, kako je kazao, nosioci evropskih integracija, na kojima se vrijedno radi.

Sastanku su iz prvoplasirane ekipe Gimnazije „Tanasije Pejatović u Pljevljima prisustvovali mentorka Maida Delić i predstavnik tima Aleksa Kušljević, iz drugoplasirane ekipe SMŠ „Bećo Bašić“ u Plavu prisustvovali su mentorka Asmina Omeragić i učenici Marko Bolević, Adel Markišić i Belma Markišić, dok je iz trećeplasirane ekipe Gimnazije „Panto Mališić“ u Beranama sastanku prisustvovala mentorka Milica Novović i predstavnica tima Dubravka Šćekić.

Učenici i mentori su, kako je saopšteno iz ministarstva, razgovarali sa ministrom o utiscima iz kviza. Pobjednički tim posjetiće Brisel u septembru, gdje će se upoznati sa načinom funkcionisanja institucija EU, dok je Šehović drugoplasiranoj ekipi uručio računare, a svi učenici i mentori dobili su prigodne poklone.

Kviz je realizovao CGO u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, Ministarstvom sporta, EU info centrom i Televizijom Vijesti, a emitovan je u junu ove godine.

Cilj kviza je bio pružanje doprinosa prihvaćenosti i legitimnosti procesa evropskih integracija u Crnoj Gori kao i podizanje nivoa znanja, informisanosti i zainteresovanosti srednjoškolaca za Evropsku uniju, način njenog funkcionisanja i javne politike.

Bonus video: