Šehović - Rajnke: Crna Gora i SAD nastavljaju sa razvojom partnerstva u obrazovanju

"OŠ “Sutjeska” u Podgorici, OŠ "18.oktobar" na Bioču, OŠ "Mihailo Žugić" u Pljevljima i JPU "Radmila Nedić" u Beranama rekonstruišu iz donacije SAD u vrijednosti od 550.000 dolara"
134 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka Šehovića i Rajnke, Foto: Ministarstvo prosvjete
Sa sastanka Šehovića i Rajnke, Foto: Ministarstvo prosvjete

Crna Gora i Sjedinjenje Američke Države nastaviće da razvijaju partnerstvo u obrazovanju, a zajednički projekti razmjena i rekonstrukcija obrazovnih objekata nastaviće se, konstatovano je na sastanku ministra prosvjete Damira Šehovića i ambasadorke SAD u Cnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke.

Kako je iz Ministarstva prosvjete saopšteno posebna tema sastanka su bile učeničke i studentske razmjene, koje su, kako se navodi, već značajno unaprijeđene prošlogodišnjim potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju o Fulbrajt programu.

I ove godine je za crnogorske učenike organizovano testiranje za FLEX program srednjoškolske razmjene, putem koga trenutno 15 učenika boravi u SAD, a nedavno su završene i prijave za program razmjene studenata UGRAD (The Global Undergraduate Exchange Program – UGRAD).

U saopštenju se navodi da je na sastanku, kada je riječ o zajednikom radu na obrazovnoj infrastrukturi, istaknuto da se OŠ “Sutjeska” u Podgorici, OŠ "18.oktobar" na Bioču, OŠ "Mihailo Žugić" u Pljevljima i JPU "Radmila Nedić" u Beranama rekonstruišu iz donacije SAD u vrijednosti od 550.000 dolara. Radovi na školi u Bioču su već završeni, a ostali radovi su u toku.

"Gospođa Rajnke konstatovala je uvođenje engleskog jezika u vrtiće važan korak ka internacionalizaciji crnogorskog obrazovnog sistema. Razgovarano je i o načinima na koji može dalje biti unapređivana medijska pismenost učenika uz pomoć partnera iz SAD", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Na sastanku je bilo riječi i o potencijalnoj saradnji kroz Peace Corps, nepolitičku organizaciju američke Vlade koja je osnovana 1961. od strane predsjednika Džona F. Kenedija u cilju promovisanja mira i prijateljstva u svijetu putem slanja volontera, koji bi svojim radom doprinosili društvenom razvoju zemalja domaćina. "U slučaju Crne Gore osnovni cilj bi bio dalje poboljšanje kvaliteta nastave engleskog jezika".

Bonus video: