Šehović: Rani razvoj djece prioritet Ministarstva

Ministar je najavio gradnju vrtića u više opština, koji će obezbijediti dodatnih 750 do 800 mjesta
850 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije Unicefa, Foto: Ministarstvo prosvjete
Sa konferencije Unicefa, Foto: Ministarstvo prosvjete

Rani razvoj djece je jedan od prioriteta Ministarstva prosvjete, poručio je ministar Damir Šehović na konferenciji UNICEF-a organizovanoj na Univerzitetu Donja Gorica

Šehović je kazao da je Ministarstvo prethodnih godina intenzivno radilo na širenju obuhvata predškolskog obrazovanja i paralelno na širenju prostornih kapaciteta.

On je rekao da je u posljednjih nekoliko godina obuhvat djece preko tri godine u predškolskim ustanovama u Crnoj Gori je porastao sa preko 50 odsto na preko 70 odsto.

Kako je naveo, takve podatke mora pratiti i ulaganje u obrazovnu infrastrukturu, pa je u prethodne dvije i po godine otvoreno oko 1,7 hiljada novih mjesta za djecu u vrtićima

„U narednom periodu očekujemo da će se obezbijediti dodatnih 750 do 800 novih mjesta, i to kroz vrtiće Bloku VI, Pljevljima, Ulcinju i Herceg Novom i Rožajama“, poručio je Šehović.

Prema njegovim riječima, budžet Ministarstva prosvjete koji se odnosi na predškolsko obrazovanje porastao je u periodu 2015-2018 za otprilike trećinu – sa 14 na oko 21 milion eura.

Šehović je najavio i potpisivanje novog kredita sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope za izgradnju sedam novih vrtića, čime će se obezbijediti još oko 1,6 hiljada mjesta za smještaj djece.

Riječ je, kako je naveo, o vrtićima u podgoričkim naseljima City kvart, Blok 35-36, Zlatica, Stari aerodrom, kao i u Beranama, Bijelom Polju i Plavu.

„Kada je riječ o uslugama u vrtićima, naravno da smo potpuno svjesni da proširenje obuhvata ne smije da ide nauštrb kvaliteta“, istakao je Šehović.

Bonus video: