Šehović: Raspisan tender za nabavku 30 školskih vozila

Šehović je poručio da namjeravaju da i ostala dotrajala školska vozila zamijene novim, čime, kako je naveo, Vlada pokazuje na još jednom konkretnom primjeru da je obrazovanje jedan od njenih prioriteta
1346 pregleda 4 komentar(a)
Šehović, Foto: Zoran Đurić
Šehović, Foto: Zoran Đurić

Ministarstvo provjete raspisalo je tender za nabavku 30 školskih vozila, što je skoro trećina voznog parka crnogorskih škola, saopštio je resorni ministar Damir Šehović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, kombi-vozila i autobusi vrijedni su skoro dva miliona eura, a novac za nabavku obezbijeđen je iz budžeta tog resora i biće nabavljena po modelu finansijskog lizinga.

Šehović je naveo da očekuje da, ukoliko sve bude išlo paniranom dinamikom, vozila budu na raspolaganju školama u prvom dijelu školske godine

On je istakao da će se Ministarstvo prosvjete posebno baviti njihovom raspodjelom, kako bi taj resor I škole bili sigurni da su vozila zaista dobile one ustanove kojima su najpotrebnija.

“U momentu kada imamo otvorenih pitanja sa prevozom djece, posebno iz ruralnih krajeva u kojima ne postoji organizovan prevoz, najlakše je reći da organizacija prevoza nije nadležnost Ministarstva prosvjete”, naveo je Šehović.

To, kako je dodao, jeste tačno, ali Ministarstvo prosvjete nikada ne koristi formalnopravne argumente da umanji odgovornost prema onima koji su najvažniji, a to su djeca.

“Ako učenici imaju problem, učinićemo sve što je u našoj moći da ga makar djelimično riješimo”, istakao je Šehović.

Prema važećoj zakonskoj regulativi opština uređuje i obezbjeđuje prevoz putnika u gradskom i prigradskom linijskom saobraćaju, autotaksi prevoz i prevoz za sopstvene potrebe.

“Tamo gdje nije moguće organizovati javni prevoz, pravo na prevoz učenici ostvaruju na osnovu posebnih ugovora koji Savjeti roditelja škola zaključuju sa prevoznikom”, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, Ministarstvo prosvjete participira u troškovima prevoza učenika.

Iz tog resora naveli su da pravo na participaciju prevoza kroz organizovani prevoz i preko posebnih ugovora ostvaruje nekoliko hiljada učenika i studenata.

“U pojedinim ruralnim područjima gdje nema organizovanog javnog prevoza, niti su sklopljeni posebni ugovori, problem prevoza učenika se rješava putem oko stotinu vozila kojima škole raspolažu”, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da za troškove koji se odnose na rashode za gorivo, osiguranje, registraciju i održavanje tih vozila Ministarstvo izdvaja više stotina hiljada eura.

Šehović je poručio da namjeravaju da i ostala dotrajala školska vozila zamijene novim, čime, kako je naveo, Vlada pokazuje na još jednom konkretnom primjeru da je obrazovanje jedan od njenih prioriteta.

Bonus video: