Studenti neće dodatno plaćati magistarsku tezu, za završetak studija rok od dvije godine

Ponovljeno je da se troškovi predviđeni Ugovorom moraju izmiriti, a što nije ni bilo problematizovano od strane studenata
6107 pregleda 13 komentar(a)
Sa današnjeg sastanka, Foto: Ministarstvo prosvjete
Sa današnjeg sastanka, Foto: Ministarstvo prosvjete
Ažurirano: 04.10.2019. 16:20h

Studenti magistarskih studija neće plaćeti dodatne troškove za magistarsku tezu, a za završetak studija dat je rok od dvije godine.

To je dogovoreno na današnjem sastanku ministra prosvjete, Damira Šehovića, predstavnika studenata UCG Nevene Mentović i Lazara Nenezića, i predsjednika Studentskog parlamenta Danila Jelovca.

Ponovljeno je da se troškovi predviđeni Ugovorom moraju izmiriti, a što nije ni bilo problematizovano od strane studenata.

"UCG će, u cilju stvaranja još kvalitetnijih preduslova za završetak master studija, uložiti dodatni napor kako bi se riješio potencijalni zastoj u izboru mentora, kao i sva druga pitanja koja se eventualno mogu otvoriti. Sa Univerzitetom je postignut i dogovor o potrebi povraćaja sredstava svim onim studentima koji su u ovom upisnom roku izvršili uplatu preko iznosa utvrđenog školarinom. Vlada će, sa druge strane, podržavajući napore Univerziteta za uspostavljanje cjelovitih i sistemskih rješenja za uvođenje dodatnog reda u realizaciju studija, preuzeti obavezu da opredijeli Univerzitetu nedostajuća sredstva po ovom osnovu", saopšteno je iz Ministarstva.

"Pomenuto rješenje proizašlo je kako iz pažljive analize dopisa poslatog od strane studenata, tako i u intenzivnoj i konstruktivnoj komunikaciji sa UCG, koji je pokazao senzibilitet i otvorenost za rješavanje ovog pitanja. Vlada i Ministarstvo prosvjete će, zajedno sa UCG, nastaviti kvalitetnu saradnju na unapređenju sistema visokog obrazovanja, a vodeći, kao i do sada, računa o stavovima i potrebama studenata", kazao je Šehović.

Bonus video: