Šehović: Sporazum okvir za čvršću saradnju Crne Gore i Bugarske

Šehović je naglasio da se intenzivno radi na pripremi Sporazuma o saradnji sa Bugarskom, kakav Crna Gora već ima sa nekoliko zemalja, a koji će predstavljati osnov za još tješnju saradnju u konkretnim oblastima obrazovanja
106 pregleda 1 komentar(a)
Šehović sa ambasadorkom Bugarske, Foto: Ministarstvo prosvjete
Šehović sa ambasadorkom Bugarske, Foto: Ministarstvo prosvjete

Sporazum u oblasti obrazovanja, koji je u pripremi, biće okvir za čvršću saradnju Crne Gore i Bugarske, kazao je ministar prosvjete Damir Šehović u razgovoru sa bugarskom ambasadorkom Meglenom Plugčievom.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, Šehović je sa Plugčievom razgovarao o unapređenju saradnje u oblasti obrazovanja, a akcenat je stavljen na potpisivanje sporazuma o saradnji iz te oblasti, kao i na mobilnost studenata.

On je upoznao ambasadorku sa reformom čiji je cilj bio unapređenje kvaliteta obrazovanja i približavanje evropskim standardima u toj oblasti, istakavši da će iskustva Bugarske biti od velikog značaja, s obzirom na to da je ta zemlja već prošla kroz sve izazove na putu pridruživanja Evropskoj uniji (EU).

Šehović je naglasio da se intenzivno radi na pripremi Sporazuma o saradnji sa Bugarskom, kakav Crna Gora već ima sa nekoliko zemalja, a koji će predstavljati osnov za još tješnju saradnju u konkretnim oblastima obrazovanja.

Plugčieva je, kako se navodi, rekla je da je složen put usaglašavanja kriterijuma i preporuka EU u oblasti obrazovanja sa specifičnostima obrazovnih sistema, kao i da na ovom putu Bugarska ima bogato iskustvo koje može da ponudi Crnoj Gori.

„Ona je istakla da bi razmjena studenata u okviru programa mobilnosti, a naročito u okviru Erasmus + programa, u kojem je Bugarska veoma aktivna, bila od izuzetnog značaja za uspostavljanje dugoročnije i dublje saradnje dviju država“, kaže se u saopštenju.

Plugčieva je dodala da je Bugarska učinila mnogo kada je u pitanju razvoj dualnog modela obrazovanja, i predložila razmjenu iskustava.

„Sagovornici su se saglasili da je potrebno podsticati saradnju obrazovnih ustanova, a u cilju uspostavljanja konkretnije saradnje, Ministarstvo prosvjete će u narednom periodu ugostiti Savjet rektora institucija visokog obrazovanja Bugarske“, navodi se u saopštenju.

Bonus video: