Šehović uručio nagrade učesnicima matematičkih olimpijada: Naša je privilegija što vas imamo

„Tokom susreta konstatovano je da je značajno što su učesnici olimpijada iz pet crnogorskih opština, s obzirom na to da je prioritet Ministarstva ujednačen kvalitet školovanja u svim obrazovnim ustanovama u našoj zemlji“, kaže se u saopštenju
0 komentar(a)
Damir Šehović, matematičari, Foto: Ministarstvo prosvjete
Damir Šehović, matematičari, Foto: Ministarstvo prosvjete
Ažurirano: 26.07.2017. 12:28h

Ministar prosvjete Damir Šehović uručio je danas nagrade crnogorskim učesnicima Balkanske, Juniorske balkanske i Međunarodne matematičke olimpijade i razgovarao sa njima o iskustvu tokom takmičenja i školovanja.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, učesnici tih takmičenja bili su Ognjen Đuković, Marija Došljak, Vladimir Bošković, Majda Šukurica, Nina Mitrović, Nikola Raičević, Kosta Vukićević, Nikola Popović i Matija Delić.

Na Juniorskoj balkanskoj olimpijadi Vukićević i Delić su osvojili bronzanu medalju, na Balkanskoj olimpijadi Raičević je osvojio srebrnu a Mitrović bronzanu, a na Međunarodnoj je Raičević osvojio bronzu, dok su Đuković i Bošković dobili pohvalu.

„Tokom susreta konstatovano je da je značajno što su učesnici olimpijada iz pet crnogorskih opština, s obzirom na to da je prioritet Ministarstva ujednačen kvalitet školovanja u svim obrazovnim ustanovama u našoj zemlji“, kaže se u saopštenju.

Šehović je poručio da je obrazovna reforma koja je u toku, dijelom fokusirana upravo na davanje mogućnosti gimnazijalcima da se profilišu u onim oblastima za koje imaju afiniteta, i da je upravo to razlog ponovnog uvođenja specijalističkih gimnazija.

Takođe, kako je naveo, Fondom za kvalitet i talente podržavaće se najuspješniji profesori i učenici.

„Vaša je privilegija što ste na olimpijadama imali priliku da odmjerite znanje sa najboljima i postignete zavidan uspjeh, a naša što vas imamo. Zato djeci poput vas moramo pokloniti posebnu pažnju i podršku. Ohrabrivaćemo na sve moguće načine i druge mlade ljude da krenu vašim stopama, i reformom ćemo takvo opredjeljenje maksimalno podržati“, poručio je Šehović.

Na ovogodišnjoj Međunarodnoj olimpijadi učestvovalo je preko 600 takmičara, što ga čini jednim od najvećih u svijetu, dok je na Balkasnskoj olimpijadi bilo preko 100 učesnika.

„Svi crnogorski takmičari dobili su poklon – knjigu od Ministarstva i Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, dok su oni koji su osvojili neko od prva tri mjesta od Ministarstva dobili i novčanu nagradu“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: