Šehović: Važna je ocjena, ali i vannastavne aktivnosti

“Želeći da podstaknemo učenike da idu u tom pravcu, osnovali smo Fond za kvalitet i talente, a cilj je da, ne samo novčano, već i ukazivanjem posebne pažnje i uvažavanja, pokažemo koliko su ovom društvu važni ovakvi učenici i nastavnici”, rekao je Šehović
651 pregleda 1 komentar(a)
Šehović sa državnim prvacima u robotic, Foto: Mps.gov.me
Šehović sa državnim prvacima u robotic, Foto: Mps.gov.me

U školi je važno ostvarivati dobre rezultate, ali nijesu manje značajne vannastavne aktivnosti, naročito one koje razvijaju kritičko razmišljanje, ocijenio je ministar prosvjete Damir Šehović koji je danas primio državne prvake u robotici.

Šehović je primio tim učenika Osnovne škole “Pavle Rovinski” koji je osvojio prvo mjesto na državnom takmičenju u robotici i našao se u društvu najboljih timova svijeta na međunarodnom takmičenju u Libanu, održanom sredinom juna.

Tim “Lego Planeta” koji čine učenici Aleksa Čapunović, Marko Šćepanović, Damir Bektašević, Sofija Milaković, Blažo Radoman, Emir Šahmanović i Emma Redžepagić uz mentora Dragana Vučetića, profesor fizike i pomoćnicu direktorice u ulozi trenera ekipe Vesnu Samardžić, nakon pobjede na državnom takmičenju, učestvovao je na međunarodnom takmičenju u robotici “First Lego League” (FLL) u Biblosu, u Libanu.

Na takmičenju se, kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, predstavilo više od 30 država sa pet kontinenata, ovogodišnja tema je bila “U orbiti”, a projekat crnogorskog tima ocijenjen je kao odličan.

Šehović je čestitao učenicima i njihovim nastavnicima na postignutom uspjehu, i istakao da je veoma značajno što je Crna Gora imala predstavnike na prestižnom takmičenju.

“Važno je da u školi ostvarujete dobre rezultate, ali ne manje važne su i vannastavne aktivnosti, a naročito one koje razvijaju kritičko razmišljanje, a robotika je svakako jedna od takvih oblasti”, kazao je Šehović.

On je dodao da je reformom obrazovanja podrška talntovanim učenicima utemeljena na nivou sistema kroz Fond za kvalitet i talente.

“Želeći da podstaknemo učenike da idu u tom pravcu, osnovali smo Fond za kvalitet i talente, a cilj je da, ne samo novčano, već i ukazivanjem posebne pažnje i uvažavanja, pokažemo koliko su ovom društvu važni ovakvi učenici i nastavnici”, rekao je Šehović.

Učenici su, kako je saopšteno, ministru predstavili projekat koji je zasnovan na ideji da se napravi letjelica koja će očistiti 18 hiljada satelita ispaljenih u orbitu, od čega jedan dio i dalje lebdi u orbiti kao otpad ili satelit koji zapravo radi.

Prema njihovoj ideji, nakon prikupljanja i kompresovanja, otpad bi se slao nazad na Zemlju, na kojoj bi se reciklirao.

Takmičenje “First Lego League” je najbrojnije takmičenje na svijetu za djecu, sa akcentom na robotiku u okviru koga djeca kroz igru stiču različita znanja iz matematike, fizike, informatike i logike, kao i vještine koje će im koristiti kroz život.

Bonus video: