Seksualno zlostavljano gotovo 7 odsto dječaka

Institut je istraživanje radio krajem 2012, a učestvovalo je 1.600 studenata Univerziteta Crne Gore, Mediteran i Donja Gorica
72 pregleda 3 komentar(a)
silovanje, nasilje, zlostavljanje, Foto: Shutterstock
silovanje, nasilje, zlostavljanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.10.2014. 19:09h

Trećina studenata i četvrtina studentkinja priznali su da su bili emotivno zlostavljani tokom djetinjstva.

„Fizičko zlostavljanje doživjelo je oko 24 odsto studenata, dok je seksualnom bilo izloženo 6,8 odsto dječaka i 1,5 odsto djevojčica“, kazala je Biljana Bajić iz Instituta za javno zdravlje, na skupu Svjetske zdravstvene organizacije u Budvi.

Institut je istraživanje radio krajem 2012, a učestvovalo je 1.600 studenata Univerziteta Crne Gore, Mediteran i Donja Gorica.

Slična situacija je i u Evropi, pa je Evropski izvještaj o prevenciji zlostavljanja djece pokazao da je 13,4 odsto djevojčica i 5,7 odsto dječaka seksualno zlostavljeno, fizičko zlostavljanje registrovano je kod 22,9 i emotivno kod 29,1 odsto.

U Crnoj Gori je 37,7 studenata izjavilo da je emotivno zanemarivano, a isto je priznalo i 18,1 odsto studentkinja.

Emotivno zanemarivanje predstavlja odsustvo očekivane emotivne podrške roditelja.

Fizičkom zanemarivanju, koje predstavlja i zapostavljanje djeteta u obezbjeđivanju njegovih osnovnih potreba, bilo je izloženo oko 24 odsto studenata i 14 odsto studentkinja.

Istraživanje Instituta je pokazalo i povezanost sa rizičnim ponašanjem studenata koji su bili izloženi zanemarivanju i zlostavljanju, pa je 40 odsto imalo više od tri seksualna partnera, a skoro 39 odsto je imalo odnose prije 16. godine.

„Veći broj negativnih iskustava uglavnom je praćen pokušajima samoubistva, problemima sa alkoholom i upotrebom psihoaktivnih supstanci“, kazala je Bajić.

Bonus video: