Sekulić: Digitalizacija je najveći globalni pokretač otvaranja novih radnih mjesta

"Digitalne tehnologije rapidno transformišu svijet kakav poznajemo i donose neograničen potencijal za društvo u cjelini. Digitalizacija je trenutno najveći globalni pokretač inovacija, konkurentnosti i otvaranja novih radnih mjesta i privrednog rasta", kazala je Sekulić
684 pregleda 0 komentar(a)
Edita konferencija, Foto: Damira Kalač
Edita konferencija, Foto: Damira Kalač

Google, Apple, Amazon... to su sve startapi koji su promijenili svijet, a nadam se da će neki iz Crne Gore učiniti to isto - samo treba biti hrabar i vjerovati u svoje ideje, poručila je ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država Džudi Rajzing Rajnke na otvaranju EDITA nacionalne konferencije o digitalnoj transformaciji, koja je danas u Podgorici okupila vodeće regionalne digitalne inovatore.

Dragica Sekulić, ministarka ekonomije u Vladi Crne Gore, govorila je o podršci države i podsticajima za inovativne projekte koji poboljšavaju život i rad građana i privrede.

"Digitalne tehnologije rapidno transformišu svijet kakav poznajemo i donose neograničen potencijal za društvo u cjelini. Digitalizacija je trenutno najveći globalni pokretač inovacija, konkurentnosti i otvaranja novih radnih mjesta i privrednog rasta", kazala je Sekulić.

Dodala je i da u resoru na čijem je čelu digitalnu ekonomiju ne posmatraju kao posebnu granu ekonomije, "već kao neophodan i neizostavan sastojak svih ekonomskih i privrednih aktivnosti".

"Digitalna transformacija je način na koji mi korisnici novih tehnologija kreiramo i prilagođavamo proizvode i usluge, optimizujemo poslovne procese i redefinišemo naše poslovne modele", kazala je ona.

Sekulić je rekla i da je "Crna Gora fokusirana na donosioce promjena koji imaju hrabrosti da krenu u ovo putovanje".

"Programski ciljevi Vlade usmjereni su na stvaranje uslova za dinamičan razvoj infrastrukture i mreža nove generacije, stalno unaprjeđenje e-usluga, poboljšanje regionalne povezanosti... sajber bezbjednosti, sve u cilju ubrzane digitalizacije", rekla je Sekulić.

Britanska ambasadorka Alison Kemp poručila je da će Velika Britanija rado podijeliti svoja iskustva i biti podrška crnogorskom digitalnom razvoju.

Na konferenciji će tokom dana biti predstavljene i najbolje regionalne prakse - od ICT rješenja, do digitalnog marketinga i usluga.

Konferencija će biti i odgovor na pitanja poput kako onog kako bolje razumjeti digitalne alate i dostupnu podršku za inovativne ditigalne projekte...

U okviru konferencije biće izabrani i najbolje inovativne ideje, startapi koji su se prijavljivali na konkurs organizatora tokom proteklih mjeseci.

Organizator konferencije je kompanija "Amplitudo" iz Podgorice.

Bonus video: