Sekulović: Zabrinjavajuće kad se sprovode reforme, a čelnici ne mijenjaju

On smatra da naše društvo ima ograničene kadrovske potencijale koje treba maksimalno iskoristiti
119 pregleda 0 komentar(a)
Sergej Sekulović, Foto: Arhiva Vijesti
Sergej Sekulović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 06.07.2014. 13:13h

Crnogorskom pravosuđu potreban je personalni diskontinuitet rukovodećeg kadra, smatra izvršni direktor Centra za građanske slobode, Sergej Sekulović, navodeći da je zabrinjavajuće ako se sprovode reforme a čelnici ostaju isti.

Sudski savjet, koji je konstituisan ove sedmice, raspisao je konkurs izbor za predsjednika Vrhovnog suda.

Sekulović je podsjetio da predsjednika Vrhovnog suda, Sudski savjet bira dvotrećinskom većinom, na predlog Opšte sjednice Vrhovnog suda.

On smatra da takvo rješenje ima nedostataka, iako je, kako je rekao naišlo na odobravanja.

"Teško mogu da zamislim situaciju u kojoj Sudski savjet odbija da prihvati predlog Opšte sjednice Vrhovnog suda, kako zbog same strukture Sudskog savjeta, tako i autoritativnog karaktera predlagača, pa mi se sami izbor od strane Sudskog savjeta više čini kao potvrda već izabranog kandidata, nego stvarni izbor", kazao je Sekulović agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, treba imati na umu da sudstvo ima svoje specifičnosti, da ne funkcioniše kao tipični državni organ po principu subordinacije, čime se, kako je kazao, i pozicija predsjednika relativizuje.

Sekulović je rekao da je teško procijeniti, da li će dosadašnja predsjednica biti kandidat, jer ne postoji dovoljno indicija da bi se mogao izvlačiti zaključak.

"Lično mislim da je neophodan personalni diskontinuitet sa rukovodećim ljudima iz pravosuđa koji su birani po ranijem modelu, koji je ocijenjen na način na koji je ocijenjen, makar zbog psihološkog efekta. Ako sprovodite reforme, a čelni ljudi ostaju, poruka koja se šalje javnosti je u najmanju ruku zbunjujuća", naveo je on.

Govoreći o konstituisanju Sudskog savjeta, Sekulović je rekao da Ustav iz 2007. godine, konstituišući po prvi put Sudski savjet, nije uspio da do kraja izvede rješenja koja bi omogućila punu političku nezavisnost tog tijela, što su konstatovale Venecijanska i Evropska komisije u njihovima izvještajima.

On je dodao da je došlo do ustavnih promjena koje su, između ostalog, i uticale na promjenu strukture Sudskog savjeta, "pri čemu se uvažilo mišljenje Venecijanske komisije da se predsjednik ovog tijela bira od strane nesudskog dijela članova dvotrećinskom većinom, kako bi ovo tijelo imalo jači dodir sa društvom".

Sekulović je rekao da su članovi Sudskog savjeta koji ne dolaze iz pravosuđa birani iz reda uglednih pravnika od strane poslanika kvalifikovanom večinom, i da je to trebao da bude zaštitni mehanizam.

"Dilema koja se javlja se odnosi, u osnovi, na predhodno pitanje koje bi moglo da glasi: Da li je aktivan politički angažman u određenom periodu života dovoljna činjenica koja a priori može poslužiti kao eliminatorni razlog", rekao je on.

Sekulović je kazao da je bilo predloga da se takva situacija kvalifikuje kao konflikt interesa i kao takva normira, navodeći da smatra da ono ne bi moglo izdržati test ustavnosti.

"Jer bi na određeni način to bila lustracija bez zakona o lustraciji, ili neka vrsta pravne posledice osude, a da osude u formalnom smislu i nema. Posebno ukoliko ne postoje bliži kriterijumi koji bi definisali vremenski kontekst/distancu, karakter predhodnog angažmana i slično", pojasnio je on.

Sekulović smatra da crnogorsko društvo ima ograničene kadrovske potencijale koje treba maksimalno iskoristiti, a za je, kako smatra, potreban veći nivo društvenog povjerenja i uvažavanja.

On je ukazao da se pred Sudskim savjetom nalaze brojni izazovi, koji su precizno definisani kako Akcionim planom za poglavlje 23, tako i Nacrtom strategije reforme pravosuđa.

"Jasni kriterijumi za izbor, napredovanje i razrješenje sudija, objektivna mjerila za utvrđivanje nestručnosti i nesavjesnosti u radu , transparentnost rada (sjednice moraju, po pravilu, biti otvorene za javnost; internet prezentacije redovno ažurirane, odluke obrazlagane i dostupne, kandidatima omogućen uvid u dokumentaciju drugih i sl.), jesu očekivanja, koja jednim dijelom zavise od Skupštine, a drugim direktno od Sudskog savjeta, i moraju se opravdati", rekao je Sekulović.

Kako je kazao, to je osnov za utvrđivanje odgovornosti i uspješnosti.

"U tom smislu smatram da će rad Sudskog savjeta biti pod pojačanom lupom javnosti, personalno gospodin Vukčević i pod pojačanom pažnom, posebno od strane opozicije, što mislim da je dobro, posebno pri činjenici da se nalazimo u pregovaračkom procesu i da se realni učinci mogu bez teškoća utvrditi", kazao je Sekulović.

Bonus video: