Selinkić: Hotel "Podgorica" je simbol garda

Selinkić je bio komesar na IX Bijenalu u Veneciji 2004, čiji je centralni motiv bio hotel „Podgorica”
148 pregleda 12 komentar(a)
gradilište, hotel Podgorica, Foto: Luka Zeković
gradilište, hotel Podgorica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 04.02.2016. 20:13h

Grupi „Kana Ko ako ne arhitekt?” stiglo je pismo podrške od profesora arhitekte sa međunarodnom praksom u Beogradu, Novom Sadu i Rimu, poznati je projektant, teoretičar, istoričar i kritičar arhitekture Slobodana Danka Selinkića za inicijativi za zaštitu Hotela „Podgorica“.

Selinkić je bio komesar izložbe državne zajednice Srbije i Crne Gore na IX Bijenalu u Veneciji 2004, čiji je centralni motiv bio hotel „Podgorica” Kane Radević.

“Da li je vlasnik hotela svestan činjenice da je u posjedu jedne neprocenjive vrednosti? Ako nije, onda država koja zastupa građane i više ciljeve od privatnih treba da osvijesti činjenicu da je Kanin hotel, baš kao i plaža 'Galeb', Stara varoš i čitav taj dio na obalama Morače i Ribnice važna ambijentalna vrijednost i dio prošlosti na kojoj počiva budućnost grada, i da poslije rušenja, duh mjesta nestaje nepovratno”, ističe Selinkić.

On je istakao da je simbol izložbe u Veneciji - “Hotel Podgorica”, simbolizovao filozofiju crnogorskog eko-logičkog odnosa čovjeka Crne Gore spram prirode, koji se materijalizuje kroz arhitekturu.

“Pa je tako hotel 'Podgorica' i više od samog hotela, to je početak jednog novog grada na obali rijeke, jednog novog urbanizma i jednog novog odnosa ka prirodi koji anticipira svoje vrijeme za nekoliko decenija”, istakao je Selinkić.

Pored hotela “Podgorica” u toku je izgradnja zgrade od 12 spratova kompanije “Norma tours”, a arhitekte traže da se radovi stopiraju.

Iz Inženjerske komore je saopšteno da traže da se poništi DUP za taj dio grada, a vlasnik „Normal tours”Žarko Burić odbio je optužbe da narušava ambijentalne vrijednosti hotela i istakao da gradi po dozvoli u skladu sa DUP-om.

Bonus video: