Senat odlučuje o plagijatu Lakićević Đuranović

"UCG će, i to već danas, raspravljati o akademskom integritetu profesorice Pravnog fakulteta", navodi se u saopštenju UCG.
3188 pregleda 3 komentar(a)
Senatori danas o akademskom integritetu profesorice PF UCG: Zgrada Rektorata, Foto: Duško MIljanić
Senatori danas o akademskom integritetu profesorice PF UCG: Zgrada Rektorata, Foto: Duško MIljanić
Ažurirano: 17.07.2019. 08:08h

Senat Univerziteta Crne Gore raspravljaće danas o plagijatu vanredne profesorice Pravnog fakulteta Bojane Lakićević Đuranović, saopšteno je juče iz Rektorata UCG.

Rektorat, na čijem je čelu rektor Danilo Nikolić, saopštio je i da će “nakon izjašnjenja Ministarstva prosvjete da li je Etički komitet osnovan, kao i konkretnog izjašnjenja Vijeća Pravnog fakulteta, s obzirom na to da se radi o zaposlenom na toj ustanovi, Senat će u okviru svojih nadležnosti donijeti adekvatnu odluku”.

Lakićević Đuranović je u decembru 2018. pod svojim imenom u stručnom časopisu “Pravni život” objavila rad bivšeg studenta Đorđija Drinčića, kome je bila mentor i koji je diplomirao pola godine ranije. Plagijat je otkrila nevladina organizacija Centar za građansko obrazovanje. Ta NVO je prije dva dana od Vlade tražila da natjera Nikolića da “profesionalno obavlja dužnost ili da ga razriješi”. To su uradili nakon što su sa Pravnog fakulteta uputili dopis Rektoratu i Sudu časti UCG da provjere da li je profesorica plagirala rad, a Nikolić dopis usmjerio na Ministarstvo prosvjete.

“U skladu sa Zakonom o akademskom integritetu i Statutom UCG, Univerzitet je nakon dobijanja prijave od strane NVO za utvrđivanje kršenja akademskog integriteta od strane profesora zaposlenog na Univerzitetu, u okviru svojih ingerencija, tražio izjašnjenje Vijeća Pravnog fakulteta po osnovu mogućeg plagijata, uputio predmet Etičkom komitetu Ministarstva prosvjete koji je po novom Zakonu o akademskom integritetu nadležan za utvrđivanje plagijata van Crne Gore i kojeg je Ministarstvo prosvjete bilo u obavezi da formira 90 dana od stupanja na snagu ovog Zakona”, navodi se u jučerašnjem saopštenju UCG.

Poručuju i da “nijedan ministar, rektor, dekan, profesor ili NVO ne mogu biti iznad zakona i Statuta UCG”.

“Univerzitet Crne Gore će se kao i do sada u svim postupcima isključivo rukovoditi zakonskim aktima i procedurama, a ne medijskim provokacijama, zlonamjernim insinuacijama i retorikom, kao i nekompetentnim komentarima”, stoji u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da ih raduje stav UCG da će iskoristiti sve postojeće, “veoma kvalitetne i sveobuhvatne mehanizme koji im stoje na raspolaganju, kako bi navedeni slučaj bio rasvijetljen”.

“Nemamo sumnje da će tako i biti. Jasan je, dakle, potpuno pravni osnov po kome u ovom momentu postupa UCG, jer Zakon o akademskom integritetu (član 27) kaže da se do donošenja akata iz tog zakona i usklađivanja, na slučajeve kršenja akademskog integriteta primjenjuju postojeći akti ustanove. Dakle, postojeći sudovi časti visokoškolskih ustanova, kao tijela nadležna za utvrđivanje odgovornosti i za mjere za povredu etičkih načela, primjenjuju Etički kodeks univerziteta...”, poručili su iz Ministarstva.

Promjena stava rektora Nikolića raduje i direktoricu CGO Daliborku Uljarević.

“Raduje da je promijenio stav kojim je ozbiljno narušavao ionako narušen ugled UCG i što je izgleda konačno razumio šta je njegov posao. Saglasni smo sa njim da niko ne može biti iznad zakona i Statuta UCG i očekujemo da se toga prvi on drži posvećeno. CGO će nastaviti i dalje da doprinosi unapređenju kvaliteta visokog obrazovanja u Crnoj Gori, ma koliko to Nikoliću i ekipi koja razvija osjećaj nezdrave solidarnosti u prikrivanju nečasnih i nezakonitih radnji na UCG izgledalo ‘provokativno, zlonamjerno i nekompetentno’”, poručila je ona.

Bonus video: