Senat prijestonice diže spomenike Petru I i Šćepanu Malom

Članovi Senata su usvojili izvještaj o radu za 2009. i 2010. godinu, kao i finansijski izvještaj o poslovanju za prošlu godinu.
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.01.2011. 21:02h

Senat Prijestonice u predlogu plana rada, koji treba da usvoji u narednom periodu, zalagaće se da se na Cetinju podignu spomenici Petru Prvom i Šćepanu Malom, rekonstruiše nekadašnji hotel “Lokanda”, da se posmrtni ostaci vladike Vasilija vrate iz Rusije na Cetinje...

To su samo neki od zaključaka jučerašnje sjednice , kojom je prvi put predsjedavao novi predsjednik, nekadašnji gradonačelnik Milovan Janković.

Na prethodnoj sjednici, članovi Senata bili su zaduženi da izrade predlog programa rada Senata za tekuću godinu. Tako se među 17 tačaka našlo i pitanje neispunjenja Zakona o prijestonici, u dijelu koji se tiče preseljenja Ustavnog suda na Cetinje. Senat će od Vlade i Skupštine tražiti da im odgovore koje su to institucije koje su oni po Zakonu o prijestonici bili dužni da premjeste na Cetinje, a Senat će, na nekoj od narednih sjednica, razmatrati pitanje preseljenja Skupštine.

Među predlozima neizostavno je bilo i pitanje rješavanja problema vodo i elektrosnabdijevanja grada. Članovi Senata poručili su da će se uključiti i u realizaciju projekta izgradnje univerzitetskog centra, izmještanje ikone Filermose, a pratiće i realizaciju projekata izgradnje žičare i “Cetinje - grad kulture 2010-2013”.

Članovi Senata su juče usvojili izvještaj o radu za 2009. i 2010. godinu, kao i finansijski izvještaj o poslovanju za prošlu godinu.

Senat juče nije raspravljao o ideji o pretvaranju gornjeg kompleksa „Oboda“ u sajamski centar, iako mu je jedan od njenih inicijatora, Nenad Martinović, uputio nekoliko sugestija zbog čega bi se što prije trebalo krenuti u realizaciju tog projekta i koje su njegove prednosti.

Senatu je predloženo na koji bi se način kompletan posao oko “Oboda” odradio i koje su prednosti tog prostora. Između ostalog, država bi bila većinski vlasnik sajma, nema eksproprijacije zemljišta, a postojeći objekti zahtijevaju minimalna ulaganja u prenamjenu.

“Poređenja radi, green fields investicija u takav prostor, po postojećim cijenama, iznosila bi minimalno 50-60 miliona eura, a na atraktivnijim lokacijama kao što su Podgorica i primorje 30 odsto više, zbog cijene zemljišta i komunalija”, kazao je Martinović.

Navodi se da cetinjski sajam ima mogućnost da organizuje 20 sajamskih manifestacija tokom sajamske godine. Procijenjena posjeta izražena u brojkama, kako navodi Martinović, je od 250 do 300 hiljada tokom sajamske godine, s tim što po postojećim standardima jedan posjetilac sajma donosi gradu domaćinu 30-40 eura, bez prevoza i ostalih troškova.

Bonus video: