Senat UCG tajnim glasanjem o opozivu, Pešić: Nepodnošljiva lakoća poslušnosti

“U skladu sa članom 69, stav 6, u vezi sa odlukom Naučnog Vijeća Instituta za biologiju mora, te u vezi sa dostavljenim izjašnjenjem profesora Vladimira Pešića na sjednici Komisije za ispitivanje uslova za opoziv, predlažemo Senatu opoziv profesora Vladimira Pešića sa mjesta člana UO UCG”, stoji u novoj inicijativi Instituta
2 komentar(a)
Vladimir Pešić
Vladimir Pešić
Ažurirano: 06.11.2017. 08:00h

Članovi Senata Univerziteta Crne Gore danas će se, tajnim glasanjem, izjasniti o inicijativi za smjenu člana iz reda akadmske zajednice Upravnog odbora profesora Vladimira Pešića.

U međuvremenu, Institut za biologiju mora dostavio je Senatu novu inicijativu za opoziv, ali se u tom dokumentu ne pominju kvalifikacije iznesene u oktobru, prema kojima se “javni istupi Pešića duboko kose sa profesionalnim načelima akademskog djelovanja”.

Prema dokumentima u koje su “Vijesti” imale uvid, u novoj inicijativi direktor Instituta Mirko Đurović poziva se na član Statuta UCG, koji predviđa da dekan, odnosno direktor ustanove izvršava odluke Vijeća i organa UCG.

“U skladu sa članom 69, stav 6, u vezi sa odlukom Naučnog Vijeća Instituta za biologiju mora, te u vezi sa dostavljenim izjašnjenjem profesora Vladimira Pešića na sjednici Komisije za ispitivanje uslova za opoziv, predlažemo Senatu opoziv profesora Vladimira Pešića sa mjesta člana UO UCG”, stoji u novoj inicijativi Instituta.

Tročlana komisija je prethodno dostavila Senatu deskriptivni izvještaj sa održane sjednice, ali bez konkretnog zaključka i predloga u vezi sa opozivom Pešića.

“Radi se o nepodnošljivoj lakoći poslušnosti. Zaista ne shvatam zbog čega sam toliko značajan da se posljednjih nekoliko sjednica Senat bavi mojim opozivom. Sa druge strane, čekaju izbori u akadmeska zvanja, čekaju doktorandi”, kazao je Pešić “Vijestima”.

Ističe da očekuju konkretniju argumentaciju Instituta nakon njegovog izjašnjenja.

“U izjašnjenju sam istakao da u obrazloženju predloga Instituta nije naveden nijedan konkretan dokaz, niti je dat bilo koji materijalni dokaz kada i kako sam povrijedio načela akademskog djelovanja, principe predstavljanja UCG ili na neki drugi način nanio štetu ustanovi. U svojim javnim nastupima istupao sam i iznosio mišljenje isključivo kao profesor i kao naučnik, nikad u ime Upravnog odbora, za čijeg me člana izabrao Senat tajnim glasanjem, među više kandidata. Pravo na slobodu akademskog izražavanja mišljenja ili obaveza člana akademske zajednice da javno iznosi kritički stav proizlazi iz odgovornosti koju član akademske zajednice ima prema instituciji i prema društvu, a što jasno stoji zapisano u eztičkom kodeksu UCG, u članu pet...”, poručuje Pešić.

Institut za biologiju mora tražio je opoziv Pešića iz UO nakon što je smijenjena bivša rektorka Radmila Vojvodić. Pešić je prethodno podnio ostavku na poziciju predsjednika Naučnog odbora. Vojvodićeva je smijenjena na inicijativu pet članova UO koji zastupaju interese Vlade, a nakon višemjesečne krize zbog sjedišta Visoke medicinske škole u Beranama. Za v.d. rektora postavljen je doskorašnji dekan Pomorskog fakulteta Danilo Nikolić.

Procedura u rukama Perović, Popovića i Tomića

Vršilac dužnosti rektora Danilo Nikolić formirao je Komisiju za sprovođenje postupka izjašnjavanja o prijedlogu Instituta opoziv Vladimira Pešića. Komisija će sprovesti tajno glasanje i podnijeti Senatu izvještaj o utvrđenim rezultatima glasanja.

U Komisiji su senatori Đurđica Perović (dekan Fakulteta za turizam), Svetislav Popović (dekan Arhitektonski fakultet) i predstavnik studenata u Senatu UCG Milan Tomić.

Bonus video: