Šepelj: Sve je moguće u Besudnoj

Premijer nesvjesno otkriva da kad kaže Država on misli na sebe lično u prvom redu, pa onda na vojsku budžetlija koju hrani ekonomsko-humorističnim vratolomijama kakve su legendarne Direktne Strane Investicije – zlatna telad savremenog crnogorskog trenutka
225 pregleda 13 komentar(a)
Naše ognjište, Dragan Šepelj, Foto: Savo Prelević
Naše ognjište, Dragan Šepelj, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.05.2015. 09:37h

Predlog izmjena Zakona o eksproprijaciji, protiv koga je ustala grupa građana Naše ognjište, kako sada stvari stoje neće proći skupštinski zakonodavni odbor. To je bio jedan od povoda "Monitora" za razgovor sa Draganom Šepeljom iz NVO Naše ognjište.

Plašite li se da će Vlada ipak naći način da se "progura" taj Predlog kog su mnoge relevantne adrese ocijenile neustavnim i suprotnim međunarodnim standardima?

Kontinuirani pokušaji donošenja zakona i raznih podzakonskih akata jako sumnjivog kvaliteta, te hinjena slatkorječivost predlagača u direktnom razgovoru, kao i njegova vanvremenska umobolija na sjednici Odbora za zakonodavnost zaslužuje citiranje: ,,Ovaj zakon se nikako ne može direktno dovesti sa smanjenjem javnog duga, indirektno svakako da, ali direktno ne..." (Žugić R.) Njihova namjera je da za svaku za sebe projektovanu situaciju obezbijede pravni okvir, legalitet i za najgrublje prekršaje kojima misle obezbijediti još jedan ciklus vladavine crnogorskim društvom. A nakon skoro zlatnog pira od 25 godina neprekidne vlasti, i sama namjera mora izazvati posebnu pažnju kod javnosti koja, za razliku od njih, demokratiju shvata i kao sistem koji bi upravo donošenjem pravednih i smislenih zakona trebao ograničiti svakoga ko naumi za sebe uzeti neograničenu vlast.

"Biće više novca u budžetu za auto ministra Numanovića. I bolji šrafciger za njegove tablice," kazao je o Zakonu o strancima

Ne znam zbog čega, možda zbog nekih reminescencija na ne tako daleke devedesete, "čuda” u Besudnoj i nisu tako nemoguća. Ili "neviđena.” Uzdržanost prilikom glasanja jednog od lidera jedne opozicione partije na Odboru za finansije i budžet čine "čuda neviđena” ne tako nemogućim. Strah imam baš zbog toga što sa više adresa dolazi konsternacija samom namjerom predlagača, često nevjerica kada se pogleda tekst, a ministar finansija ne odustaje. Strah me i još jedne mogućnosti - da se po istom osnovu neprekidni niz otimanja, krađe i prekrađe imovine građana zbog ovakvih zakonskih normativa nastavi i u narednim decenijama. Jer, ko je "lud” onda da stane, ko će spriječiti opet nekome za deset godina da nesmotrenost u sopstvenom poslovanju ne nadoknadi porodičnom imovinom Žugića ili Gvozdenovića, kad već postoji zakon za to? Oko za oko, livadu za livadu, je l’ to usvajamo kao princip na kojem gradimo bolje društvo?

Premijer je ocijenio da ga vi, vlasnici zemlje koji ne dozvoljavate da vam se otme imovina, u stvari reketirate. Kako vi to vidite?

Premijer nesvjesno ovdje otkriva da kad kaže Država on misli na sebe lično, u prvom redu, pa onda na vojsku budžetlija koju hrani ovakvim ekonomsko-humorističnim vratolomijama kakve su legendarne Direktne Strane Investicije – zlatna telad savremenog crnogorskog trenutka. To što u pravednim društvima Građanin čini osnovu svake zajednice, to nema veze, ne zna on o tome ništa. Izmislićemo neki Zakon da to ne bude tako kako Građani bezobrazno hoće – vrti se svakodnevno u glavi našeg premijera, Luja. Valjda pod utiskom sjaja i raskoši koji mu pucaju pred očima na dalekim pustinjskim putovanjima. Pa, tako, ispadosmo reketaši skupljajući masline i mandarine na svojim zemljištima.

Da ne bih vikao po ulici, pišem i pokušavam biti dio javnosti koja ne pristaje ni na nacifašizam, ni krađu, ni nepravdu, ni Sanju Vlahović

Pokušaj da se žrtva, oštećeni, stavi u poziciju krivca je zaista poprilično originalan čak i za izuzetne "liderske u regionu” crnogorske društvene prilike. Nadam se da će ljudi tako nešto znati vrednovati na ispravan način kada budu na redu neki prvi normalni uslovi za sprovođenje demokratije u državi. 70.000 fantoma izbrisati iz biračkog spiska, pa da splasne ona hinjena nadmenost o velikim izbornim pobjedama iz koje crpi legalitet i legitimitet za ove rabote.

Napisali ste na svom FB profilu da Vlada, odnosno premijer, ne samo ovim predlogom, već i drugim zakonskim rješenjima, poput Zakona o prostornom planiranju i morskom dobru, stvara ambijent za "zločinjenje". O čemu se radi?

U povučenom Predlogu zakona o morskom dobru raniji vlasnici nepokretnosti u zoni MD koji su to pravo imali, neki i stotinama godina unazad, postaju korisnici, plaćaju porez, a novi vlasnik je država i ona je ta koja tu imovinu može dati u raznim obligacionim oblicima nekom drugom subjektu.

U, nažalost, izglasanom Zakonu o uređenju prostora stoji formulacija da se za državni interes Crne Gore proglašavaju "butik hoteli, resort hoteli, hoteli sa pet zvjezdica…” iako jedino ispravno i pravedno može biti da je državni interes moguće proglasiti samo za izgradnju bolnice, škole, putnu i vodovodnu infrastrukturu…

Trude se da budu originalni, nije da se ne trude. Usvijet jedini!

Kao preduzetnik kritikovali ste i novi Zakon o strancima. Taj zakon će po Vama otežati poslovanje u turizmu?

Zakon o strancima je jedan jako patriotski euroatlantski zakon, omogućava Vladi da pošalje radnike sa biroa poslodavcima, a time gube pravo na dalju državnu naknadu dobili ili ne dobili posao. To što se u najvećem boju slučajeva zaista radi o ljudima koji ne mogu odgovoriti zahtjevima u sezonskim poslovima u ugostiteljstvu, to nema veze, biće više novca u budžetu za auto ministra Numanovića. I bolji šrafciger za njegove tablice.

Moja koleginica je u svom restoranu dobila za poziciju glavnog kuvara čovjeka sa biroa: 31 godinu star, radio kao sekjuriti radnik šest posljednjih godina, iskustva ima samo za vrijeme školovanja (prije 13 godina). Turizam i ugostiteljstvo su zaista specifične grane privrede, ne mogu biti tretirane kao neke formalne grane industrije ili upravnih poslova. Međutim birokrate iz državnih institucija nemaju nikakav osjećaj za tako nešto, a udruge koje su se legitimisale kao zastupnici naših interesa nisu ništa drugo do kvaziprivatne udruge sa dubokim interesima da budu bliži državnim birokratama nego sopstvenom cehovskom okruženju.

Šta je, po Vama, sve u Crnoj Gori luksuz?

Luksuz je sve što premijer kaže da je luksuz, nema razloga nakon onako brižljivo odmjerenih izjava da sumnjamo u njegovu procjeniteljsku i kontroverznobiznismensku sposobnost. Niste zaboravili da je 2013. godine procijenio da treba 180 miliona eura državnih garancija dati određenim crnogorskim kompanijama. Prepoznao je kvalitet. I sve te, doslovce sve, "prosperitetne” kompanije su sljedeće godine proglasile stečaj. 180 miliona, sitnica, rekao bi Sir Oliver. Slažem se i za gorivo, posebno za sjajno svevremensko objašnjenje: "cijene nafte u svijetu padaju, pa smo našli prostor da podignemo cijenu…”.

Šta ja kao nekakav reketaš s primorja imam tu eventualno da proturječim tako verziranom iskusnom euroatlantskom integratoru.

Prepoznaju Vas i kao blogera bez dlake na jeziku koji ustaje protov nacionalizma i fašizma, krađe, nepravde, gluposti…Koliko je svega toga u Crnoj Gori?

Svaka od pobrojanih kategorija hrani jedna drugu i ovo šizofreno stanje nemoći u kojem niko od nas ne može u okvirima koje nudi demokratski kapitalizam pronaći valjan mehanizam za suzbijanje bilo koje od pobrojanih pošasti jasno ukazuje da moj angažman proizilazi iz potrebe jednog običnog građanina/seljanina da ne bude žrtvom nijednog od zala koje ste pobrojali. Da ne bih vikao po ulici, pišem i pokušavam biti dio javnosti koja ne pristaje ni na nacifašizam, ni krađu, ni nepravdu, ni Sanju Vlahović.

Bonus video: