Sepse je bilo, tri bebe izliječene

Najčešći uzročnik sepse je bakterija ešerihija koli, saopšteno je “Vijestima” iz Kliničkog centra Crne Gore...
515 pregleda 9 komentar(a)
Institut za bolesti djece, Foto: Luka Zeković
Institut za bolesti djece, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.12.2016. 19:37h

Tri bebe liječene su u protekla tri mjeseca u Dječjoj bolnici Kliničkog centra (KC) od sepse, izazvane bakterijom ešerihija koli.

Iz KC su odgovorili “Vijestima” da su sva tri novorođenčeta izliječena, dodavši da zabrinjava povećanje stope obolijevanja beba od sepse u svijetu.

Nekoliko zabrinutih roditelja obratilo se “Vijestima” sa tvrdnjom da je više tek rođenih beba zbrinuto u Institutu za bolesti djece (IBD), zbog infekcije pomenutom bakterijom.

Iz KC su odgovorili da se kod beba sa urođenim anomalijama mokraćnog sistema urinarne infekcije ispolje već u prvom mjesecu života.

“Najčešći uzročnik je bakterija ešerihija koli. Kod određenog broja novorođenčadi, urinarna infekcija napreduje do generalizovane infekcije (sepse)”, piše u odgovoru.

Na pitanje šta je utvrđeno pregledom beba, saopšteno je da je jedno bilo lošeg opšteg stanja i da je nakon uspješnog liječenja, dopunskim ispitivanjem, postavljena dijagnoza kompleksne i kombinovane mane mokraćnog sistema:

“Novorođenče je nakon izlječenja podvrgnuto operativnom zbrinjavanju mane, na Hirurškom odeljenju IBD-a. Druga dva novorođenčeta sa E.coli sepsom, bila su stabilnih vitalnih funkcija”.

Iz KC-a su odgovorili da se ešerhija koli nalazi na drugom mjestu po učestalosti kod rane sepse, a na prvom mjestu kod kasne. Precizirali su da od neonatalne sepse u razvijenim zemljama oboli jedna do osam beba na 1.000 živorođene djece.

Sve više oboljelih jer bakterije postaju otporne na antibiotike

Iz KC su istakli da zabrinjava podatak da se stopa neonatalne sepse u svijetu dramatično povećava, za osam do 13 odsto godišnje.

“Porastu stope obolijevanja doprinosi i činjenica da posljednjih desetak godina nije otkriven novi antibiotik, kao i porast otpornosti bakterija na do sada primjenjivane antibiotike”, naglasili su.

Prema podacima iz 2013. godine, Crna Gora je bila na drugom mjestu u Evropi po potrošnji antibiotika, koji se često nepotrebno i neracionalno koriste u liječenju.

Bonus video: