Serhatlić: Država će u Studentskom parlamentu imati konstruktivnog partnera, ali i kritičara

"Izazovi su nam već pred vratima – ove studijske godine je krenula implementacija najobimnije reforme sistema visokog obrazovanja"
100 pregleda 0 komentar(a)
Sara Ariana Serhatlić, Foto: UCG
Sara Ariana Serhatlić, Foto: UCG
Ažurirano: 04.04.2018. 12:48h

Studentski parlament Univerziteta Crne Gore (SPUCG) čestitao je 4. april - Dan studenata, i poručio da u predstojećem periodu ima misiju da tu populaciju učini kategorijom stanovništva čiji je glas čuje i čiji se interesi poštuju.

Predsjednica UCG, Sara Arianna Serhatlić, kazala je da ta organizacija, u ostvarenju nastojanja za kvalitetnijim studentskim životom, boljim standardom i uslovima studiranja, kao i kvalitetom visokog obrazovanja, zahtijeva nesebičnu podršku svih nadležnih državnih organa.

"Država će u nama imati kontruktivnog partnera, ali i kritičara. Samo tako smatramo da će naše djelovanje biti uspješno, a uslovi studiranja studenata Crne Gore bolji", poručila je Serhatlić.

Kako je navela, cilj djelovanja SPUCG je da se osvijetle problemi studenata, priča o ulozi studenata u crnogorskom društvu i odrede pravci djelovanja kako bi donosioci odluka imali jasne smjernice za unaprijeđenja u narednom periodu.

"Izazovi su nam već pred vratima – ove studijske godine je krenula implementacija najobimnije reforme sistema visokog obrazovanja", kazala je Serhatlić.

Prema njenim riječima, u SPUCG očekuju da će reforma zaživjeti i da će njeni pozitivni rezultati biti uskoro vidljivi.

"S obzirom na to da današnje društvo odlikuje dominantan problem nezaposlenosti mladih, visoka stopa nezaposlenosti je i prepreka za dugoročnu održivost, konkurentnost i razvoj države. Stoga od nadležnih državnih organa očekujemo snažnu reakciju i mjere koje bi stale na kraj ovom gorućem problemu", naglasila je Serhatlić.

Ona je ocijenila da su, u dijelu infrastrukture, najvažnija pitanja rekonstrukcija zgrade Tehničkih fakulteta, izgradnja fiskulturne dvorane Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću, Kompleksa fakulteta umjetnosti na Cetinju, rekonstrukcija i opremanje zgrade Pomorskog fakulteta u Kotoru.

Među najvažnijim pitanjima su, smatra Serhatlić, rekonstrukcija krovne konstrukcije Pravnog, Ekonomskog i Fakulteta političkih nauka, idejno rješenje dogradnje i nadogradnje objekta Arhitektonskog, kao i rekonstrukcija krovne i parking površine zgrade i kotlarnice Filozofskog fakulteta u Nikšiću.

"SPUCG je podržao kandidovanje svih ovih projekata za Kapitalni budžet za 2019. godinu i od Vlade očekuje punu podršku realizaciji ovih planova od kojih u mnogome zavise uslovi i kvalitet studiranja naših kolega", kazala je Serhatlić.

Kako je navela, i na međunarodnom planu se djelovanje SPUCG pokazalo uspješnim, jer je nakon samo godinu članstva u Evropskoj studentskoj uniji dobio domaćinstvo 75. Skupštine te organizacije.

"Najveći događaj iz oblasti visokog obrazovanja i studentskih prava, koji okuplja lidere nacionalnih studentskih unija iz 39 država, organizovaće se krajem novembra i početkom decembra u Crnoj Gori", podsjetila je Serhatlić.

Ona je kazala da je organizacija tako prestižnog i masovnog događaja ujedno i čast i izazov za SPUCG, i da očekuju punu podršku Univerziteta Crne Gore i nadležnih državnih institucija u realizaciji tog projekta.

Serhatlić je dodala da SPUCG, i ove, kao i svih prethodnih godina, realizuje veliki broj aktivnosti povodom Dana studenata, koji se ove godine, kako je kazala, proslavlja na različite načine na gotovo svim univerzitetskim jedinicama Univerziteta Crne Gore.

Bonus video: