Šerpe iz Kine na analizama

Utvrđuje se samo zdrastvena bezbjednost pošiljke čija je zemlja porijekla Kina
226 pregleda 4 komentar(a)
Šerpa, Foto: Shutterstock
Šerpa, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.03.2013. 07:28h

Uprava za inspekcijske poslove tvrdi da na crnogorskom tržištu nema radioaktivnih šerpi uvezenih iz Italije, a koje su porijeklom iz Indije, što je nedavno objavio italijanski list “Il đornale”.

Utvrđuje se samo zdrastvena bezbjednost pošiljke čija je zemlja porijekla Kina.

“U ovoj godini bio je jedan uvoz šerpi iz Italije, koje su proizvedene u Kini. Ta pošiljka se nalazi u carinskom skladištu u Baru, jer se čekaju analize na zdravstvenu bezbjednost i radioaktivnost. Tako da možemo potvrditi da na našem tržištu nema radioaktivnih šerpi iz Italije”, rekla je “Vijestima” Iva Čukić iz Uprave za inspekcijske poslove.

Iz Uprave carina su rekli da ne mogu da dostave informacije o tome da li je bilo sumnjive pošiljke iz Italije jer im u dopisu "Vijesti" nijesu dostavile carinsku tarifu

Navodno je roba stigla u Italiju 21. decembra prošle godine, ali su tek 1. februara bili gotovi rezultati laboratorijskog ispitivanja, koje je tamošnja sanitarna agencija radila na osnovu dva uzorka sporne robe.

Iz Instituta za javno zdravlje saopšteno je „Vijestima“ da od početka godine Centar za zdravstvenu ekologiju Instituta nije imao zahtjev za analize zdravstvene ispravnosti posuđa i pribora za životne namirnice.

“Pravilnikom o uslovima u pogledu zdravstvene ispravnosti predmeta opšte upotrebe, koji se mogu stavljati u promet su definisani standardi koje takvi proizvodi treba da ispune kako ne bi ugrozili zdravlje korisnika”, rekla je “Vijestima” Zorica Đorđević, specijalista higijene u Institutu za javno zdravlje.

Iz Uprave carina su rekli da ne mogu da dostave informacije o tome da li je bilo sumnjive pošiljke iz Italije jer im u dopisu "Vijesti" nijesu dostavile carinsku tarifu, kao i da se samo na osnovu konkretnih podataka može utvrditi da li je bilo sporne pošiljke.

Oni kažu da proizvodi kao što su kašike, viljuške, šerpe i tiganji mogu biti izrađeni od različitog materija.

Iz MONSTAT-a takođe tvrde da bez carinskih tarifa ne mogu da saopšte koliko je šerpi, tiganja i viljuški uvezeno tokom prošle i ove godine. Nakon što su im proslijeđene moguće carinske tarife, koje je "Vijestima" proslijedila Uprava carina, "Vijesti” nijesu dobile informaciju iz MONSTAT-a.

Već duže vrijeme Italija rutom preko Jonskog mora predstavlja čvorište za robu koja iz istočnih zemalja stiže na zapad - igračke proizvedene u Kini koje sadrže toksične boje, lažnu markiranu robu, proizvode iz Kine i drugih azijskih država predstavljene kao "Made in Italy", naočare za sunce sa staklima koje ne štite od UV zraka...

Bonus video: