Šest barskih NVO dobile zeleno svjetlo za nove projekte

707 pregleda 0 komentar(a)
Sa potpisivanja ugovora, Foto: Radomir Petrić
Sa potpisivanja ugovora, Foto: Radomir Petrić

Turistička organizacija Bar potpisala je danas ugovore sa šest barskih NVO koje su dobile zeleno svjetlo na javnom pozivu za projekte valorizacije kulturne baštine-arheološka istraživanja, konzervatorski i restauratorski radovi, rekonstrukcija i promocija kulturnih dobara- na teritoriji ove opštine.

Direktor TO Bar mr Emil Kukalj podsjetio je da je ovaj javni poziv bio raspisan po osnovu zakonski utemeljene raspodjele deset posto naplaćene boravišne takse.

"TO Bar je inače jedna od rijetkih koje sprovode ovu obavezu, shodno zakonu o boravišnoj taksi. Na poziv smo dobili 12 apliakcija, komisija koju je formirala SO Bar u sastavu dr Anastazija Miranović, Svetlana Gažević i mr Nikoleta Nikćević odradila je odlično posao, za ovih šest projekata opredijelili mso ukupno 49.500 eura. Svi ovui projekti moraju biti okončani do 15, januara 2020, a imaće evaluaciju tokom sprovođenja", rekao je Kukalj.

Milan Čakalović iz NVO “Novo i ljepše Sutomore” koja je dobila 16.000 eura za arheološka istraživanja otomanskog i austougarskog utvrđenja Tabija na lokalitetu Golo brdo u Sutomoru, podsjetio je da je ova NVO do sada pokrenula “Spičansko veče”, Kulturni kalendar Sutomora, a da im je sljedeci korak valorizacija Tabije.

"Prvu fazu smo okončali uz ponmoć donatora i volontera, sada uz pomoć TO Bar ulazimo u drugu fazu, nakon koje se nadamo da ćemo za konačnu rekonstrukciju moći aplicirati i za IPA fondove", kazao je Čakalović.

“3D Arch” je dobio 6.000 eura za projekat ”Tragovima Vojislavljevića Opština Bar – kolijevka crnogorske srednjovjekovne državnosti”. Dr Petra Zdravković je kazala da će biti formirani 3D modeli najznačajnijih spomenika kulture iz doba Vojislavljevića-manastira Prečista Krajinska kod Ostrosa i manastira Ratac, !a pored njih, i još nekoliko drugih spomenika van Bara kako bi se dobila šira priča”.

"Slijedi i interaktivna mapa. Vojislavljevići su za života ostavili veliki trag na istoriju i Crne Gore i regiona, tako da ćemo dati osvrt u kontekstu još i Albanije i Makedonije", dodala je Zdravković.

NVO” Studio Horag” dobila je 7.000 eura za očuvanje i njegovanje crnogorske pjesme . Mr Miro Kruščič je izrazio nadu da će planiranim nastupima hora Antivari Musica, soprana Aleksandre Vojvodić Jovović i kolega instrumentalista turisti moći da upoznaju vrlo bitan dio crnogorske tradicije i kulturnog identiteta uopšte.

Pod imenom “UNDERMAP”, podvodnu baštinu barskog kraja istraživaće NVO “Signum” koja je dobila 4.500 eura. Arheolog Dejan Drašković kazao je da će se identifikovati sadašnje stanje napodvodnim arheološkim lokalitetima Bigovica i Maljevik, “gdje su bili brodolomi i antičke građevine”, kako bi turisti znali šta mogu da vide. Projekat obuhvata još i izlozbu i izradu dvominutnog filma.

JP Kulturni centar Bar dobilo je 10.000 eura za II fazu restaruracije crkve Sveta Katarina u Starom gradu.

"Prepoznali smo značaj ove crkve kao jednog od arhitektonski najznačajnijih sakralnih objekata iz XIV vijeka na ovom prostoru, koja je u samom vrhu srednjevjekovne arhitekture. Ušli smo u projekat uz podršku TO Bar još u prvoj fazi, i hvala im na tome što su prepoznali značaj ove restauracije. Podržalo nas je i Ministarstvo kulture, a i samo naše preduzeće je dalo značajan doprinos", rekao je direktor Kulturnog centra Erol Marunović.

NVO Centar za održivi razvoj dobila je 6.000 eura za rekonstrukciju mosta na dionici starog rimskog puta Nerona Škodar, koji se nalazi u Kunjama u Mrkojevićima, blizu administrativne granice sa Opštinom Ulcinj.

"Ljubitelji planinarenja su naišli ovaj stari kameni most koji je potpuno obrastao šibljem , i kojem ozbiljno prijeti uništenje. U sklopu našeg opredjeljenja da izvučemo iz zaborava dio istorije ovog prostora koji se nalazi daleko od obala mora i jezera, koje su danas najposjećenije, vratičemo ga u stanje da će moći da izdrži barem još stotinu godina", rekao je dr Srđan Jovanovski.

Bonus video: