Sestre Baltić samovoljno uselile u prazan stan: Samo mrtve nas mogu izbaciti

"Nećemo izaći dok nam ne obezbijede smještaj dostojan čovjeka. U Domu smo se sve tri smrzavale, jer nema uslova za loženje, a jedino osvjetljenje nam je bila šterika. U tim uslovima je učila i moja ćerka", kaže Rada
105 pregleda 5 komentar(a)
Jedna od sestara Baltić, Foto: Dragana Šćepanović
Jedna od sestara Baltić, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 28.09.2016. 18:10h

Sestre Gorica i Rada Baltić samovoljno su uselile u jedan od praznih stanova u kolašinskom izbjegličkom naselju jer, kao tvrde, u Domu učenika nijesu imale ni osnovne uslove za život.

Iz lokalne uprave su ih, kako kažu, upozorili da to ne čine, ali sestre tvrde da drugog izbora nijesu imale, s obzirom na to da s njima živi i Radina jedanaestogodišnja kćerka.

"Septembar je evo na izmaku, počele su hladnoće i uskoro će kiša i snijeg, pa smo prije dva dana ušle u taj prazan stan. Ni ovaj stan nema struje, ali ćemo uspjeti da platimo 200 eura duga, kupićemo i bojler koji fali. Jedino mrtve nas odavde mogu izbaciti. Nećemo izaći dok nam ne obezbijede smještaj dostojan čovjeka. U Domu smo se sve tri smrzavale, jer nema uslova za loženje, a jedino osvjetljenje nam je bila šterika. U tim uslovima je učila i moja ćerka", kaže Rada.

U Domu učenika u Smajlagića polju, koji je opštinsko vlasništvo i godinama služi kao privremeni smještaj za Kolašince bez krova nad glavom, već skoro dva mjeseca nema struje.

Nedavno je sekretar za finansije Goran Rakočević “Vijestima” kazao da Opština za sada ne namjerava da plati dug za utrošenu električnu energiju.

On tvrdi da su nadležni iz Ministarstva rada i socijalnog staranja stanare u Dom smještali bez konsultacija sa lokalnim vlastima.

Tada je rekao da su stanari spriječili predstavnike izvršne vlasti da objekat valorizuju, odnosno da ga izdaju za stanovanje radnika jedne građevinske firme.

Baltićeve u Domu žive više od tri decenije, a Gorica je tu smještena, kako kaže kao radnica nekadašnjeg Ski centra “Bjelasica”, čija je zgrada bila vlasništvo u to doba.

Tvrdi da od preduzeća ništa drugo nije dobila, pa čak ni otpremninu.

Ostali stanari Doma najavljuju da bi se moglo desiti da i oni slijede primjer sestara Baltić i zauzmu prazne stanove.

Bonus video: