Šezdeset godina u slikama: "Tivat uokviren vremenom"

Posjetioci izložbe, pogotovo stariji, prepoznavali su lica nekih svojih sugrađana kojih više nema, malo mlađi su vidjeli sebe kao djecu...
185 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.11.2013. 19:36h

Da je fotografija neprevaziđen medij i svojevrsna zamjena za vremeplov, upečatljivo je dokazala izložba fotografija i projekcija dokumentarnih filmova pod nazivom „Tivat uokviren vremenom“ koju je u Gradskoj kući priredio Foto, kino i video klub „Mladost“ iz Donje Lastve.

Na petnaestak izložbenih panoa u holu Gradske kuće od preksinoć je izloženo tridesetak fotografija velikog formata na kojima su prikazani značajni događaji, objekti ili manifestacije koje su se u Tivtu događale od početka pedesetih godina prošlog vijeka do danas. Fotografije su iz arhiva Foto kluba “1. maj” koji je djelovao od pedesetih do šezdesetih godina, poznatog starog tivatskog fotografa Nikolajeva, kao i iz arhive FKVK “Mladost”, osnovanog 1961. koji djeluje i danas.

Ponovo su na trenutak iz prošlosti izronile zaboravljene slike poslijeratnog Tivta, neasfaltiranih ulica, bosonoge djece, uredno “u gospodske veštite” obučenih starih Tivćana u nedjeljnoj điti gradom i parkom, banja kod hotela “Kamelija”, brodova koji su na Pinama iskrcavali teret, “Inex Adrijinih” aviona koji su “okupirali” stajanku tivatskog aerodroma…

Neskrivene emocije i oduševljenje sa kojim je brojna publika prihvatila izložbu, još su jednom pokazali koliko Tivćani vole svoj grad, neka stara mjesta u njemu kojih više nema i stare običaje i način života koje je moderno doba potisnulo. Posjetioci izložbe, pogotovo oni stariji, sa osmjehom su prepoznavali lica nekih svojih sugrađana koji već odavno nisu sa nama, neki malo mlađi su vidjeli sebe kao djecu, a svi zajedno čudili su se i radovali koliko je mali primorski gradić Tivat napredovao i razvio se u proteklih nešto više od pola vijeka.

“Od 1969. godine, zahvaljujući podršci Opštine, klub se počeo baviti i filmom, tako da smo u narednih dvadesetak godina, zabilježili sve značajnije događaje u gradu. Danas posjedujemo bogatu arhivu filmova, koje smo u velikoj mjeri uspjeli sa celuloidne trake prebaciti na modernije medije poput CD-a i digitalizovati", kazao je predsjednik FKVK “Mladost” Anton Marković.

Neven Staničić iz tivatskog Centra za kulturu istakao je da Tivat “ima sreće da je sve što se u ovom gradu u posljednjih 100 godina dešavalo, imao ko fotografisati, snimiti i zabilježiti”.

“Stoga mi imamo bogatu foto i video dokumentaciju o kojoj se nekada brinuo bivši INDOK centar, a sada, nažalost, to više niko, makar ne oficijelno, ne radi. Trebalo bi na nivou Opštine razmisliti da se neko opet profesionalno angažuje da prikuplja i obrađuje ovu vanredno vrijednu dokumentaciju o životu i istoriji našeg grada”, upozorio je Staničić.

Među publikom koja je preksinoć pratila stare dokumentarce na kojima su snimljeni i oni sami, bili su nekadašnji gradonačelnici Tivta Mato Krstović i Anđelko Stjepčević, kao i aktuelni potpredsjednik Opštine Krsto Bošković, koji je kao tadašnji funkcioner socijalističke omladine, bio na počasnoj bini prilikom “Parade dostignuća” 1977. godine.

Izložba će biti otvorena narednih desetak dana.

Parada dostignuća nanovo oduševljava

Uz izložbu, prikazani su i dokumentarni filmovi o izgradnji aerodroma Tivat (1969-1971), Školskog centra, Doma zdravlja, sanaciji zgrada Opštine Tivat, Doma „Gracija Petković" i brojnih drugih objekata nakon zemljotresa 1979. godine.

Posebna atrakcija bila je projekcija dokumentarca o tzv. “Paradi dostignuća” koju su Tivćani na Pinama priredili na Dan mladosti i za 85. rođendan Josipa Broza Tita, 1977. godine, a koji svjedoči o izuzetno bogatom kulturnom, sportskom i društvenom životu grada u tom trenutku, te impozantno jakoj tivatskoj privredi nošenoj nekadašnjim Arsenalom, a od čega danas gotovo nema ni traga.

Galerija

Bonus video: