"Shining" najbrži brod barske Regate mladosti

Na regati su nastupila 22 broda u šest klasa
1110 pregleda 0 komentar(a)
Krstaš "Shining", Foto: Radomir Petrić
Krstaš "Shining", Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 25.05.2019. 22:18h

Kao što je i očekivano, krstaš “Shining” sa kotorskom posadom, bio je najbrži brod današnje Regate mladosti koju je u barskom zalivu organizovalo jedriličarski klub “Latinsko jedro”. Milošu Radonjiću, skiperu ovog krstaša koji je jedan od najbržih ne samo u Jadranu, pripala je posebna nagrada - pejzaž akademskog umjetnika Gorana Ćetkovića.

Na regati su nastupila 22 broda u šest klasa, a u osnovnoj, Optimistu, gdje je jedrilo šestoro dječaka i djevojčica iz kotorskog “Lahora”, prvo troje bili su Marko Vujović, Romina Racković i Nina Strahinja.

U klasi ojedrenih barki, prvi je bio Darko Vujošević, drugi Boško Grabić, a treći Emilio Gavran, sva trojica iz “Latinskog jedra”.

Kod krstaša, u I kategroji-brodovi dužine od 8,9 - 10,5 metara, prvi je bio “Sinji galeb” sa skiperom Franom Tripovićem iz JK “Delfin”, drugi “Chita” sa skiperom Nikolom Trušom iz “Lahora”, a treći “Stolen moments” Aleksandra Pavlova.

U II kategoriji krstaša, od 10,5 - 12 metara , prva je bila “Kjara”, u III kategoriji-od 12 - 13,9 metara prvi je bio “Leo leone” sa skiperom Goranom Popvićem iz “Latinskog jedra”, a drugi “Andrea” Nikole Milentijevića iz Beograda.

u IV kategoriji - preko 13,9 metara, prvi je bio “Shining”, druga “La Pluma” sa skiperom Slobodanom Bajom Bajkovićem iz “Latinskog jedra”, a treći “Kvins” Saše Pavlovića iz istog kluba.

Na svečanosti proglašenja najboljih nautičara na platou ispred “Matice”, nagrade su uručivali direktor TO Bar Emil Kukalj, generalni direktor Direktorata za sport Miloš Lalević, Davor Vuković iz “Matice” i Miroslavka Lala Bokovac iz “Latinskog jedra” i Srđan Grgić iz Rotari kluba Bar.

Organizatorima je uručena slika akademskog umjernika Dalibora Dada Ćetkovića, a u programu je nastupila violinistkinja mr Dina Desančić sa gudačkim triom „Glamour Strings”.

Na regati su se nadmetali i NBA košarkaš iz Bara Saša Pavlović koji je bio skiper “Kvinsa”, predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević bio je član posade ojedrene barke sa skiperom Emiiom Gavranom, predsjednik Lajons kluba Podgorica Host Predrag Drecun bio je u posadi “La Pluma” zajedno sa sa članovima barskog Rotari kluba, poznati skiper iz Boke Peđa Pavićević...

Predsjednik Crnogorskog jedriličarskog saveza Predrag Vukčević pratio je regatu sa palube spasilačkog broda SAR 3 Uprave pomorske sigurnosti (UPS), zajedno sa sudijom Sinišom Samcem i gostima. Na kraju regate, nije štedio riječi hvale na račun organizacije.

"Sjajno je bilo u svakom elementu, ovo je izuzetno lijepa slika u kojoj mso uživali i mi i ljudi na obali. Veoma je bitno da jedrenje zaživi u Baru i sa te strane biće podrške Saveza, a bilo bi lijepo i da se Bar okrene ovom sportu", kazao je Vukčević “Vijestima”.

Miroslavka Lala Bokovac je ispred organizacije rekla da su impresije učesnika nepodijeljene, i da je regata u svim aspektima dobila najviše ocjene. Ona je zahvalila na ukazanoj pomoći u organizaciji Jaht klubu “Jug” Miša Durutovića, Rotari klubu Bar, Lučkoj kapetaniji Bar, UPS i AD Marina Bar.

Galerija

Bonus video: