"Šiblje će da pojede Vladin projekat od 4,5 miliona"

U Bukovicu se vratilo samo sedam porodica, a neke kuće već su zarasle, tvrdi predsjednik MZ
81 pregleda 0 komentar(a)
put Bukovica, Foto: Goran Malidžan
put Bukovica, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 17.10.2016. 20:06h

Vladin projekat revitalizacije Bukovice koji se sprovodi od 2009. sa ciljem povratka raseljenih, veliki je promašaj jer nije dao očekivane rezultate, tvrdi predsjednik Mjesne zajednice (MZ) Bukovica Milorad Mida Dakić.

Dakić kaže da je bilo bolje da je država 4,5 miliona, koliko je do sada izdvojeno za izgradnju 109 kuća u kojima, kako tvrdi, niko ne boravi, uložila u neki proizvodni pogon.

“U ovaj projekat je uloženo puno novca, a društvo ništa nije dobilo. Kuće koje su prve uradili, već su zarasle u šiblje što govori kolika je opravdanost ove investicije“, kazao je on “Vijestima”.

Tvrdi da se u Bukovicu vratilo samo sedam porodica, a da vlast redovno obmanjuje javnost izjavama da ih je tridesetak.

“Oni zloupotrebljavaju ljude koji nisu odlazili iz Bukovice, a izgradili su im kuću pored postojeće i računaju ih u povratnike“.

Dakić ističe da među građanima vlada veliko nezadovoljstvo i da je realizacija projekta doddatno poremetila međunacionalne odnose.

“Bilo je sedam ili osam zahtjeva pravoslavnog življa da im se izgrade kuće, ali su oni odbijeni. Jedino je urađena kuća porodici Nikačević, kojima je kuća izgorjela u požaru i porodici Kovačević koja je rat preživjela u Sarajevu”.

Početkom sukoba u bivšoj SFRJ, mnogu Bukovičani - muslimani bili su prinuđeni da napuste ognjišta...

Dakić je ocijenio da je Bukovica, zbog nakaradne politike, izgubljeni prostor i nakon ulaganja 4,5 miliona eura.

“Tvrdim da će jednog dana građani organizovati protestni skup i pitati za šta je uložen toliki novac. Zbog svega ovoga neko bi trebao i da odgovara, jer se po meni u mnogim slučajevima radilo o pranju novca“.

Ističe da u cio projekat nije uključen niko iz Mjesne zajednice i da o svemu što će se raditi u Bukovici odlučuje Udruženje Bukovičana iz Sarajeva.

“Oni su određivali kome će se podizati kuće i gdje će se raditi putna infrastruktura. U tom Udruženju ima ljudi koji ne znaju gdje je Bukovica, a određuje prioritete, bez mjesne zajednice. Pitamo ko njima daje takva ovlašćenja“.

Asfaltni put od 100.000 eura propao za samo dvije godine

Dakić tvrdi da je putna infrastruktura i elektromreža u veoma lošem stanju, iako je i u te poslove uložen veliki novac.

“Rekli su bili da će uraditi totalnu rekonstrukciju puta, a u Bukovicu sada ne možemo doći sigurnim korakom jer hoćemo noge da polomimo. Osam i po kilometara puta koji je radio 'Bemaks' je propao samo nakon dvije godine i sada treba da ga ponovo popravlja Direkcija javnih radova. Za te namjene treba da se izdvoji blizu 100.000 eura, a to neće biti dovoljno, niti će stići da to urade s obzirom da je zima na pragu... Svi se putevi rade bez projektne dokumentacije, i bez tehničkog prijema... Sve to olako prihvata nadzorni organ. Ko će snositi odgovornost što put koji je asfaltiran prije dvije godine ponovo mora da se asfaltira. Da li će to platiti 'Bemaks', ili ponovo iz budžeta za Bukovicu... Tvrdim da je debljina asfalta na toj dionici u prosjeku oko dva centimetra”.

Dakić kaže i da je 13,5 kilometara elektromreže loše odrađeno, kao i klizište na putu prema mjesnom centru Kovačevići.

“Kada duva vjetar, selo odmah ostaje bez struje. Da ne pričamo šta se dešava u periodu kada pada snijeg. Klizište je sanirano tako da svaki vozač mora nositi lopatu da počisti materijal, ukoliko misli da prođe tu dionicu puta“.

Put koji je asfaltirao “Bemaks” propao za dvije godine

Bonus video: