Signal Radija Dux bio isključen dva dana

Riječ je o stranačkom elektronskom mediju Hrvatske građanske inicijative, čiji je formalni osnivač NVO Hrvatska krovna zajednica „Dux Croatorum“ iz Tivta
71 pregleda 5 komentar(a)
Adrijan Vuksanović, Foto: HGI
Adrijan Vuksanović, Foto: HGI
Ažurirano: 26.05.2017. 21:53h

Radio difuzni centar Crne Gore (RDC) prošle je nedjelje na dva dana zbog neplaćanja računa za prenos signala, sa mreže predajnika RDC u Boki Kotorskoj, isključio signal Dux radija iz Tivta. Riječ je o stranačkom elektronskom mediju Hrvatske građanske inicijative, čiji je formalni osnivač NVO Hrvatska krovna zajednica „Dux Croatorum“ iz Tivta.

Predsjednik te NVO je poslanik HGI u Skupštini Crne Gore i predsjednik skupštinskog Odbora za evropske integracije Adrijan Vuksanović.

„Kako Radio Dux, do 15.maja nije platio svoju obavezu za mjesec mart u iznosu 680,73 eura, RDC je dao nalog za isključenje istog. Martovska faktura je od strane ovog radija uplaćena 17. maja, i istog trenutka je dat nalog za njegovo ponovno uključenje.”- rečeno je “Vijestima” u Radio difuznom centru Crne Gore.

Iz te državne kompanije koja se bavi prenosom signala elektronskih medija saopštili su i da je na dan 15.maja ove godine, ukupan dug Radio Duxa prema njima iznosi iznosio 3.522,65 eura.

“Ugovorima o pružanju usluga koji emiteri imaju sa RDC-om definisano je da “RDC ima pravo da privremeno isključi Korisnika u trajanju od 30 dana u slučaju da isti ne izmiri mjesečnu fakturu do 15-tog u mjesecu. U slučaju da Korisnik ne izmiri obaveze u roku od 30 dana od početka primjene mjere privremenog isključenja, RDC ima pravo da trajno isključi Korisnika” Dakle, kada je u pitanju Radio Dux, ali i svi ostali emiteri bez izuzetka, RDC postupa po pravilima i u skladu sa zakonom.”- rečeno je “Vijestima” u RDC-u.

NVO kojom predsjedava poslanik Vuksanović, po osnovu rada Dux radija duguje i Agenciji za elektronske medije. “Stanje duga po osnovu godišnje naknade za emitovanje, na dan 24. maj 2017. godine iznosi 1.051,30 eura za NVO „Hrvatska krovna zajednica Dux Croatorum“, emitera radijskog programa „Radio Dux“. Naknada za emitovanje se obračunava kvartalno i za drugi kvartal 2017.g. ona je za taj medij iznosila 525,64eura. Račun za drugu kvartalnu naknadu je dostavljen emiteru početkom aprila 2017. godine i isti nije plaćen.“- rečeno je „Vijestima“ u Agenciji za elektronske medije.

AEM ipak, kako su naveli „prema emiteru radijskog programa „Radio Dux“ ne vodi postupak i nije preduzimala bilo kakve mjere koje bi mogle dovesti do prekida emitovanja programa.“ Inače, Vuksanović je svojevremeno radio kao novinar i spiker na Dux radiju, a predsjedavanje NVO koja je osnivač tog medija, prije nekoliko giodina preuzeo je od Zvonimira Dekovića, člana Predsjedništva HGI i predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore. Deković je do lani bio član UO Fonda za manjine Crne Gore gdje je uspješno lobirao za dodjelu novca projektima koje je kandidovala NVO „Dux Croatorum“.

Tako je prošle godine Fond za manjine za Dux radio dao ukupno 34 hiljade eura, godinu ranije 33 hiljade eura, 2014. dobili su 35 hiljada..... UO Fonda za manjine je sredinom aprila na prvoj ovogodišnjoj raspodjeli novca za projekte od značaja za manjinske narode, Dux radiju opet dodijelio 24 hiljade eura.

Inače, upravo su raspodjele novca iz državne kase koje sprovodi ovaj Find do sada nailazile na žestoke kritike javnosti i NVO sektora, a u par navrata one su obarane i na Upravnom sudu. Opština Tivat prije dva mjeseca Vuksanovićevoj NVO je produžila besplatni petogodišnji zakup opštinske imovine – zgrade Doma kulture u Donjoj Lastvi gdje je pored ostaloga,, smješten i Dux radio. To je urađeno uprkos tome što je „Dux Croatorum“ u dva navrata prekršio odredbe prethodna dva ugovora sa Opštinom da nikome ne smije u podzakup ustupljivati djelove te zgrade.

Sve je obilježio i skandal da je odlučujući 17-ti glas u 33-članom tivatskom parlamentu, za usvajanje odluke o besplatnom ustupanju opštinske imovine NVO „Dux Croatorum“, došao upravo od predsjednika te NVO Adrijana Vuksanovića koji je i odbornik HGI u tivatskoj Skupštini. Agencija za spriječavanje korupcije u tome međutim, zvanično nije vidjela nikakav konflikt interesa.

Bonus video: