Sijerković i zaposleni osumnjičeni za pronevjeru

Sumnja da je v.d. predsjednika sindikata Instituta Igalo oštetio zaposlene za više od 300.000 eura
2267 pregleda 1 komentar(a)
Ne želi da daje izjave dok traje postupak: Igor Sijerković, Foto: Slavica Kosić
Ne želi da daje izjave dok traje postupak: Igor Sijerković, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 17.05.2019. 19:36h

Protiv v.d. predsjednika sindikalne organizacije zaposlenih u Institutu “Dr Simo Milošević” Igora Sijerkovića i N.N. lica zaposlenih u tom lječilišnom centru podnijeta je krivična prijava zbog sumnje da su izvršili krivično djelo pronevjere i oštetili zaposlene za preko 300 hiljada eura.

Krivičnu prijavu je podnijela NVO “Udruženje za implementaciju prava”(UZIP).

“U krivičnoj prijavi piše da su se sredstva namijenjena za rješavanje stambenih potreba zaposlenih koristila nenamjenski, iako je kolektivnim ugovorom precizirano da se ona mogu isključivo koristiti u cilju rješavanja stambenih potreba zaposlenih”, pojasnio je izvršni direktor UZIP-a Ranko Martinović.

Sindikalna organizacija Instituta imala je odvojene račune za novac stambenog fonda i za redovne aktivnosti.

Prema tvrdnjama radnika Instituta koji su željeli da ostanu anonimni, ali i na osnovu jednog od zapisnika sa sjednice izvršnog odbora Sindikata u koji su “Vijesti” imale uvid, Sijerkoviću je zamjereno da je o pozajmicama odlučivao sam i da je novac namijenjen za rješavanje stambenih pitanja zaposlenima posuđivao za “pripremu slave, popravku frižidera, usluge stomatologa…

“Na osnovu zvaničnih podataka menadžmenta Instituta, sindikalnoj organizaciji je isplaćena cijela suma u iznosu od 414.683,62 eura u stambeni fond koji je ustanovljen 2008. godine, a na tom računu sada je samo 56 hiljada eura”, kazao je Martinović.

On tvrdi i da osnovna organizacija Saveza sindikata Instituta nije organizovana u skladu sa pravilima o organizaciji i načinu rada sindikalnih organizacija.

“Nemaju nadzorni odbor koji bi vršio nadzor nad korišćenjem finansijskih i drugih sredstava, što je dalo prostora za nezakonito djelovanje Sijerkovića i njemi bliskih nepoznatih lica”, pojasnio je Martinović.

“Vijesti” saznaju da je Sijerkoviću lani u aprilu istekao mandat, jer se predsjednik bira na pet godina, a novi do danas nije izabran.

On nije nijednom sazvao skupštinu sindikata, što je prema statutu morao da uradi najmanje jednom godišnje.

Sijerković je potvrdio da je istraga pred nadležnim organima u toku.

”Po tom osnovu dostavljena je sva tražena dokumentacija, pa se neću izjašnjavati u javnosti, dok se postupci pokrenuti pred nadležnim organima ne završe, upravo zbog zloupotreba i plasiranja neistinitih informacija o meni lično.Time se na najteži način ugrožava moje dostojanstvo”, naveo je Sijerković u pisanom odgovoru “Vijestima”.

Bonus video: