"Simon vojaž" (ne)će prodati autobusku u Beranama

Iz menadžmenta najvećeg prevoznika na sjeveru kažu da jesu u u blokadi, ali ne toliko veliki kako tvrdi dio radnika i da imaju planove za oporavak i opstanak Autobuske stanice u Beranama
2601 pregleda 0 komentar(a)
Autobuska stanica u Beranama, Foto: Tufik Softić
Autobuska stanica u Beranama, Foto: Tufik Softić

Dio sadašnjih i bivših radnika najvećeg autoprevoznog preduzeća na sjeveru države, beranskog “Simon vojaža”, tvrdi da je kompanija u nepremostivoj krizi i da je stečaj neminovan.

Iz menadžmenta, međutim, kažu da su glasine o tome netačne, odnosno da neistine ili poluistine koje se plasiraju u javnost odražavaju samo sukob unutar tog kolektiva koji ima 80 radnika.

“Vijestima” je nakon teksta o krizi u ovom preduzeću i strahovanju radnika i građana da će biti zatvorena Autobuska stanica u Beranama, stiglo pismo u kojem se tvrdi da je “Simon vojaž” u neprekidnoj blokadi za desetine hiljada eura i da ne poštuju zakon jer ne prikazuju mjesečne prihode.

“Preduzeće “Simon voyages” u neprekidnoj blokadi je trideset i pet dana. Na dan 31. 5. 2019. godine blokada je iznosila 40.556,25 evra, a na dan 30. 6 2019. blokada je bila 38.806,90 evra. Iz ovoga se može zaključiti da je autobuska stanica uplatila cijelih 1.749,35 evra, što je pazar za dvije firme koje održavaju po jedan polazak dnevno sa autobuske stanice Berane”, tvrdi se u tom pismu.

Izvjesni Slobodan, kako se autor pisma potpisao, a koji je upućen u poslovanje firme, tvrdi i da je nepoznato šta se dešava sa ostalim novcem od prodatih karata koji mora iznositi preko 40.000 eura na mjesečnom nivou.

“Inače Autobuska stanica duguje oko 100.000 eura prevoznicima za prodate karte. Ranije je traženo od Ministarstva saobraćaja da zabrani rad Autobuskoj stanici, jer zbog ovakvog poslovanja nema pravo da obavlja poslove autobuske stanice, a po Zakonom o prevozu u drumskom saobraćaju predviđeno je oduzimanje licence”, kaže autor pisma.

Suvlasnik kompanije Mehmed Adrović uputio je “Vijesti” na računovodstvo i menadžment, koji tvrde da ti podaci nijesu ni približno tačni i da ne odražavaju pravu sliku stanja u “Simon vojažu”. “Mada nije u redu da polemišemo sa onima koji se ne potpišu imenom i prezimenom, zbog javnosti moramo reći da su to sve proizvoljne informacije. Blokada u kojoj se nalazi preduzeće nije tolika, niti je je toliki dug prema prevoznicima. Neki od prevoznika su se naplatili prinudnim putem, dok smo neke druge izmirili iz tekućih sredstava. Sav novac ide preko blagajne firme, i nema nikave riječi o utaji i tome slično, na šta autor tog pisma želi da navede”, tvrde u menadžmentu “Simon vojaža”.

Oni priznaju da u firmi postoji dio radnika koji je u sukobu sa jednim od šefova, i da će ti unutrašnji problem biti riješeni.

“Preduzeće nije u takvoj krizi kako se želi predstaviti. Mi imamo planove i kada se radi o Autobuskoj stanici, i kada se radi o svim djelatnostima ili poslovnim jedinicima kompanije. O tome ne želimo da pričamo, ali ono što želimo je da ubijedimo javnost da nema riječi o prodaji Autobuske stanice i gašenju firme. Ova firma će opstati”, kategorični su u menadžmentu.

Već izvjesno vrijeme među zaposlenima u “Simon vojažu” vlada nezadovoljstvo zbog kašnjenja i neisplaćivana zarada, a kompanija je nedavno ukinula nekoliko značajnih autobuskih linija, među kojima je i ona Berane-Igalo-Berane.

Jedan broj zaposlenih, posebno vozača, je napustio firmu, a dobar dio njih svoja potraživanja pokušavaju da ostvare sudskim putem. Iz menadžmenta “Simon vojaža” na sve to kažu da se radi samo o ukidanju nerentabilnih linija, i ne komentarišu odlazak dijela radnika i tužbe koje vode protiv firme.

Kako ovo preduzeće gazduje i autobuskom stanicom u Beranama, glasine o tome da se firma gasi izazvale su zabrinutost ne samo zaposlenih, već i građana Berana i susjednih opština, Bijelog Polja, Rožaja, Plava, Gusinja i Andrijevice, prema kojima “Simon vojaž” održava lokalne autobuske linije.

Nekada gigant, danas firma sa sve manje linija

“Simon vojaž”, kao firma registrovana u Beranama sa stranim partnerom, kompaniju Jugoprevoz je poslije duge agonije i stečaja kupio prije desetak godina za 850.110 eura. “Simon vojaž” kupio je beransku autobusku stanicu za 500.100 eura i imovinu u poslovnom krugu “Jugoprevoza” na Rudešu, sa deset kamiona i dvadeset autobusa za 350.010 eura. Osnivači Simon vojaža su Mehmed Meša Adrović i Luksemburžanin Simon Bernan. Adrović je u međuvremenu postao visoki funkcioner DPS-a. Trenutno je predsjednik lokalnog odbora te partije u Petnjici, a nakon posljednjih lokalnih izbora i predsjednik SO Petnjica.

“Ivangradprevoz” čiji su nasljednici bili najprije Jugoprevoz, a sada Simon vojaž, formiran je prije sedam decenija i dugo je bio jedno od najjačih autoprevoznih preduzeća u bivšoj Jugoslaviji. Simon vojaž je odmah nakon privatizacije ukinuo kamionski prevoz, a zatim, u vremenima krize, i mnoge autobuske linije. Danas je lokalnih linija sve manje, a linije prema velikim mjesnim centrima na teritoriji opštine Berane, više ne postoje.

Bonus video: