Simonović kredit nije dobila, ali ga je prijavila

Direktor Istraživačkog centra Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Dejan Milovac ističe da zvanični podaci govore drugačije jer je prijavljen u njenom imovinskom kartonu na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije
5573 pregleda 4 komentar(a)
Nijednom nisam dobila pomoć: Simonović, Foto: Zoran Đurić
Nijednom nisam dobila pomoć: Simonović, Foto: Zoran Đurić

Sudija Vrhovnog suda Crne Gore Hasnija Simonović tvrdi da nijednom nije dobila kredit od države, dok direktor Istraživačkog centra Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Dejan Milovac ističe da zvanični podaci govore drugačije jer je prijavljen u njenom imovinskom kartonu na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije.

Simonovićeva je reagovala na tekst “Veće kamate za kredite ‘1.000+’ nego što sudije moraju da vrate državi”, koji su u srijedu objavile “Vijesti”.

U tekstu koji se tiče sudija Vrhovnog suda, a koji je napisan na osnovu istraživanja MANS-a, navodi se da je ona prije desetak godina dobila kredit od države od 20.000 eura.

“U vezi sa citiranim navodom, ističem da za svojih 37 godina radnog staža lično nijesam niti jednom i niti u bilo kom iznosu dobila kredit od države, kao ni bilo kakvu drugu vrstu finansijske ili materijalne podrške ili pomoći. Samim tim, citirani navod je sporan i neistinit, i prijeti da ozbiljno naruši moj lični i profesionalni integritet. Takođe, ostaje sporan i sami izvor netačne informacije, jer se svaki prihod na moje ime lako može provjeriti i utvrditi. To očigledno nije urađeno u ovom slučaju”, navodi se u reagovanju Simonovićeve, koja očekuje da će javnost na osnovu ovog reagovanja stvoriti “istinitu sliku o ovoj temi”.

Direktor Istraživačkog centra MANS-a, međutim, ističe da se podatak o tome da je sudija Simonović korisnica kredita u iznosu od 20.000 eura može naći sa sajtu Agencije za sprečavanje korupcije.

Prema podacima sa sajta taj kredit je prvi put prijavljen u izvještaju koji je podnijet 2010. godine i uredno je prijavljivan još tri godine nakon toga, sve do 2014. godine.

“Kako se radi o zvaničnom sajtu jedne državne institucije, smatramo da se radi o podatku koji bi trebalo da je istinit. Smatramo da bi sudija Simonović trebalo da bude veoma zainteresovana da podaci o njenom imovinskom stanju koji su prijavljeni i koji se objavljuju na sajtu Agencije budu istiniti, te da je imala gotovo deceniju da posjeti sajt i provjeri tačnost onoga što je prijavila”, kazao je Milovac.

Dodaje i da Istraživački centar MANS-a sve svoje analize i istraživanja zasniva isključivo na zvaničnim i provjerljivim podacima, kao što je to bio slučaj i sa kreditom Simonovićeve.

“Ukoliko sudija Simonović tvrdi da podaci Agencije nisu tačni, smatramo da je prevashodno u njenom interesu da na vrijeme uoči greške ukoliko postoje jer u svakom trenutnu treba da bude svjesna da njena imovina i prihodi, kao nosioca javne funkcije, mogu i treba da budu predmet pažnje i provjere zainteresovanje javnosti”, naveo je Milovac.

Bonus video: