Simović: Nagrađeni poljoprivrednici su ponos Nikšića i Crne Gore

Predsjednik Opštine Veselin Grbović kazao je da se Crna Gora, kao mala država, ne može mjeriti po kvantitetu sa velikim društvima, ali zato može po kvalitetu, a nagrade koje su osvojile proizvodi nikšićkih firmi upravo to pokazuju
405 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 31.05.2017. 07:29h

U nikšićkom Inovaciono-preduzetničkom centru (IPC) Tehnopolis promovisani su dobitnici nagrada sa Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu – mljekara „Srna“, porodična vinarija „Dabović“ i porodična farma „Miljanić“.

Nagrade sa najvećeg sajma u regionu potvrda su njihovog vrijednog rada i kvalitetnih proizvoda, ali i, kako je kazao ministar poljoprivrede Milutin Simović, ponos grada i države.

“Ponos upravo onako kako zaslužuju vaši proizvodi, ali ponos i onako kako mudro i razborito zborite i danas i svakoga dana govoreći da se od poljoprivrede može kvalitetno i časno živjeti. To je naš ponos i siguran da će ta poruka ohrabrenja koju šaljemo sa vaših pogona, sa vaših farmi otići kod drugih proizvođača širom Nikšića i Crne Gore”, kazao je Simović.

A da bi se postigli još bolji rezultati potrebno je, poručio je on, udruživanje proizvođača, struke i znanja, agroturizma i turizma, onih koji proizvode i lokalne samouprave, resornog ministarstva i Vlade. “Udruživanjem postajete jači, konkurentniji, zahtjevniji i prema lokalnoj samoupravi i prema ministarstvu i Vladi”, poručio je Simović.

Predsjednik Opštine Veselin Grbović kazao je da se Crna Gora, kao mala država, ne može mjeriti po kvantitetu sa velikim društvima, ali zato može po kvalitetu, a nagrade koje su osvojile proizvodi nikšićkih firmi upravo to pokazuju.

“Ove zlatne medalje govore tome u prilog, a stižu sa najvećeg poljoprivrednog sajma u regionu. To je velika pohvala za naše poljoprivredne proizvođače, a svakako i za naš grad, državu i posebno ministarstvo koje kroz razne programe daje punu podršku poljoprivredncima“, kazao je Grbović dodajući da će i opština, kao i dosad, biti na usluzi poljoprivrednicima.

Ratko Bataković, direktor Tehnopolisa, kazao je da nagrade sa novosadskog sajma dokazuju da u nikšićkoj opštini postoje proizvođači koji stvaraju proizvode vrhunskog kvaliteta i koji su u svojim oblastima najbolji u regionu.

“To su činjenice koje su vrijedne svakog poštovanja i obavezujuće za sve nas da slijedeći njihov primjer damo svoj maksimum i budemo najbolji u onome što radimo. To su činjenice koje nam potvrđuju da je pravi put samo put napornog rada, kontinuirane edukacije, otvorenog koncepta i poslovne izvrsnosti. Ako želiš da budeš bolji takmiči se, ako želiš da budeš najbolji udružuj se”, kazao je Bataković i dodao da se u Tehnopolisu uspješno razvijaju četiri klastera – agroturizma, turizma, ručne radinosti i drvoprerade.

Mljekara “Srna” je na Sajmu u Novom Sadu dobila srebrni šampionski pehar za vrlo visok kvalitet fermentisanih i ostalih mliječnih proizvoda, porodična farma “Miljanić” dobitnik je Povelje za vrlo visok kvalitet programa organskih proizvoda od kozjeg mlijeka, kao i šampioni kvaliteta grupe proizvoda za organski kozji jogurtt, dok je viniraja “Dabović” osvajač zlatne medalje za jako alkoholno piće lozova rakija „Kum“, srebrnih medalja za bijelo vino „Žilavka“ i vino vranac „Serdar“ i šampion kvaliteta u grupi proizvoda za jako alkoholno piće.

Zorka Šljukić, izvršna direktorica mljekare “Srna”, podsjetila je da su od porodične mljekare sa startnih 200 litara proizvodnje za 18.godina prerasli u kompaniju koja godišnje preradi više od šest miliona litara mlijeka, ima više od 50 stalno zaposlenih radnika i preko 500 kooperanata.

“U Novom Sadu smo se, u velikoj konkurenciji, izdvojili po tome što smo za svih 11 proizvoda dobili nagrade - dvije srebrne i devet zlatnih medalja i šampionski srebrni pehar za visok kvalitet gotovih proizvoda”, kazala je Šljukić i dodala da su do sada dobili preko 50 nagrada.

Radivoje Miljanić, vlasnik porodične farme “Miljanić”, koja postoji pet godina, kazao je da se bave primarnom i sekundarnom proizvodnjom, da zapošljavaju sedam radnika, da je farma, na kojoj se svakodnevno proizvede oko tone kozjeg mlijeka, ekonomski održiva. Od prošle godine bave se i organskim goveđim mesom i naredne godine kreću sa osvajanjem tržišta u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Vinarija “Dabović”, koja se nalazi u mjestu Nudo, je u poslednje godinu i po maltene svakog mjeseca osvojila po neku nagradu. Kako je kazao Aćim Dabović, pored nagrada sa novosadskog sajma, posljednjih 18 mjeseci su njihovi proizvodi dobili 17 međunarodnih priznanja, a najdraže im je prvo mjesto za vino u Beču, jer su bili jedina vinarija koja nije iz zemalja Evropske Unije kojoj su omogućili da prisustvuje sajmu.

“Nema malih i velikih, nego ili imamo kvalitet ili ga nemamo. Uspio sam na nedavnoj regionalizaciji vinarskih regiona da odvojim Nudo kao zaseban vinarski region iako je najmanji mikrolokalitet u Evropi, jer je zbog svojih karakteristika najbolja podloga za uzgoj vinove loze”, kazao je Dabović koji je uspio da u kraju odakle dolazi privuče turiste pa je na Bijeloj gori počeo gradnju etno sela, a u planu je i proizvodnja konjaka.

Galerija

Bonus video: