Simović: U uslovima prevlasti velikih kompanija, crnogorski proizvođači hrane imaju svoje mjesto

Tokom boravka na Žabljaku ministar Simović je razgovarao sa lokalnim rukovodstvom, posjetio Agrobiznis centar i obišao farmu „Tmajevca“ kompanije HM „Durmitor“
183 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.08.2017. 13:44h

Predstavnici 31. crnogorske kompanije, čija je djelatnost prerada i marketing biljnih, stočarskih i ribljih proizvodnja, danas su na Žabljaku potpisali ugovore nakon njihove aplikacije i odabira za sredstva javnog poziva IPARD 2.2, koja iznose 4,8 miliona eura od čega su 2,2 miliona bespovratna, što je obezbijedila Evropska unija i Vlada Crne Gore.

Ministar poljoprivrede Milutin Simović kazao je da u uslovima prevlasti velikih multinacionalnih kompanija, crnogorski proizvođači hrane imaju svoje mjesto.

"Mi u Crnoj Gori moramo jedni drugima reći gdje je naša šansa za plasman poljoprivrednih proizvoda. Ona je u prodaji kroz turističku potrošnju, prodaji na kućnom pragu što je najbolji izvoz naših proizvoda. Zbog toga smo na Žabljaku, da sa prepoznatljive turističke destinacije pošaljemo tu poruku u godini kada je ovdje turistička posjeta povećana za 63 procenta", kazao je Simović.

Iz centralnog dijela republike sredstva je dobilo 19 korisnika, sa sjevera devet a sa primorja tri korisnika. Žabljak je u ovoj strukturi zastupljen sa HM „Durmitor“, kompanijom koja pored turističkih kapaciteta uzgaja buljuk od 900 ovaca i krdo od oko 300 grla goveda za reprodukciju.

Menadžerka u HM „Durmitor“ Dragana Obradović kaže da će opredijeljenih 104.000 eura bespovratnih sredstava biti urošeno za modernizaciju njihove klanice.

"Ugradiće se moderna oprema prema standardima koje zahtijeva Evropska unija. Pošto je to na Žabljaku jedini objekat te vrste, biće na raspolaganju svim stočarima sa ovog područja", kazala je Obradović.

Prisutne u Sali hotela „Žabljak pozdravio je i predsjednik Opštine Veselin Vukićević koji je izrazio zadovoljstvo statusom poljoprivrednika iz ove opštine i njihovim interesovanjem za stimulanse ove vrste.

Tokom boravka na Žabljaku ministar Simović je razgovarao sa lokalnim rukovodstvom, posjetio Agrobiznis centar i obišao farmu „Tmajevca“ kompanije HM „Durmitor“.

Galerija

Bonus video: