Simović: Zdravlje je najpreče, sve ostalo je moguće nadoknaditi kasnije

"Ne smijemo ni da pomislimo šta bi se desilo da se i jedan dan kasnilo sa bilo kojom od mjera, ili da se kolebalo ili oklijevalo"
2311 pregleda 1 komentar(a)
Sa kolegijuma predsjednika Skupštine, Foto: Gov.me
Sa kolegijuma predsjednika Skupštine, Foto: Gov.me
Ažurirano: 27.03.2020. 19:04h

Predsjednik Nacionalnog koordinacionog tima za borbu protiv zaraznih bolesti kazao je na Kolegijumu predsjednika Skupštine da će sve aktivnosti u državi i u narednim danima, biti usmjerene ka očuvanju javnog zdravlja.

"Ono je sada najpreče i najugroženije. Sve ostalo je moguće nadoknaditi kasnije", kazao je Simović.

Dodao je i da "ne smijemo ni da pomislimo šta bi se desilo da se i jedan dan kasnilo sa bilo kojom od mjera, ili da se kolebalo ili oklijevalo".

Kolegijum predjsednika Skupštine spreman je za definisanje neophodnohih zakondavnih aktivnosti, čiji je cilj ublažavanje očekivanih ekonomsko-socijalnih posljedica.

Kolegijuma su prisustvovali i ministri zdravlja Kenan Hrapović, finansija Darko Radunović, ekonomije Dragica Sekulić i rada i socijalnog staranja Kemal Purišić.

Na Kolegijuma, kako je saopšteno iz Kabineta Brajovića razmatrali su dosadašnje aktivnosti Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti i preduzete mjere na zaštiti građana Crne Gore povodom aktuelne epidemiološke situacije.

Navodi se da je ukazano na važnost podrške segmenata društva poštovanju odluka nadležnih institucija, kao i nastavka sprovođenja neophodnih preventivnih aktivnosti, u cilju blagovremene zaštite stanovništva i suzbijanja zaraze u većem obimu.

"Posebna pažnja posvećena je nabavci neophodne lične zaštitne i ostale medicinske opreme, kao i pripremljenosti i organizovanosti crnogorskog zdravstvenog sistema u nastalim okolnostima“, kaže se u saopštenju.

Takođe je i ukazano na potrebu blagovremenog i tačnog informisanja javnosti o svim dešavanjima, i značajnu ulogu medija u ovoj situaciji.

Kolegijum predsjednika pokazao je spremnost za definisanje neophodnih zakonodavnih aktivnosti, koje će imati za cilj ublažavanje očekivanih socijalno- ekonomskih posljedica, a koji podrazumjeva jedinstveni odgovor nadležnih državnih organa i podršku svih političkih aktera.

"S tim u vezi, konstatovano je da solidarnost, podrška i međusobno povjerenje moraju biti okosnica daljeg djelovanja, kako bi se očuvala stabilnost i ostvario brzi oporavak našeg društva“, ističe se u saopštenju.

Kako se navodi, predložena je stalna komunikacija i zahtijevana je odgovornost svih predstavnika državnih organa i njihovo hitno dostavljanje informacija na zahtjev Skupštine.

„"Predstavnici političkih partija zastupljenih u Skupstini iznijeli su predstavnicima Vlade niz korisnih predloga i sugestija, prevashodno vezanih za očuvanje i dodatno snaženje zdravstvenog sistema i socijalno-ekonomske stabilnosti“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: