Sin Dušanke Jeknić sekretar Golf saveza CG jer je igrao golf u Švajcarskoj

"Ja sam golf imao prilike da probam i počnem igrati kao sednjoškolac u Švajcarskoj... Kada sam se vratio u Crnu Goru, za jedan projekat, g. Milović me predložio za sekretara GSCG"
625 pregleda 98 komentar(a)
Ažurirano: 29.08.2013. 20:10h

Iako još ne posjeduje nijednu rupu u koju se ubacuje loptica, a kamoli golf igralište, Crna Gora već osam godina ima nacionalni Golf savez, a u našoj državi, ako je vjerovati generalnom sekretaru GSCG, Milošu J. Jekniću, postoje i tri golf kluba.

Nije međutim, poznato gdje članstvo tih klubova zadovoljava svoju želju za igrom sa štapovima i lopticama jer na Internetu ne postoji sajt ni GSCG niti ijedan od tri kluba koji su njegovi članovi. Sve to nije spriječilo kompaniju „Boka Grupa“ da, kako oni kažu Nacionalni golf savez Crne Gore, angažuje u svrhe promocije svog projekta razvoja golf terena „Royal Montenegro Golf&Country Club“ (RMGCC) u Tivtu.

Tako je prije desetak dana „Boka Grupa“ saopštila da je „na sastanku sa predstavnicima Nacionalnog golf saveza Crne Gore, kome je prisustvovao generalni sekretar Miloš Jeknić, dogovoreno da ruski princ Dimitrij, nasljednik ruske dinastije, bude pokrovitelj nacionalnog terena u Crnoj Gori.”

Miloš Jeknić je inače, sin Dušanke Jeknić, kontroverzne crnogorske diplomatkinje koja je jedna od optuženih koju Regionalna direkcije za borbu protiv mafije iz Barija, tereti za međunarodni šverc cigareta i mafijaško udruživanje od 1994. do 2000. godine.

Na spisku optuženih u tom procesu pored Jeknićeve su i Veselin Barović, Branko Vujošević i Branislav Mićunović. Dušanka Jeknić je dugo živjela u Italiji gdje je vodila Crnogorsku trgovinsku misiju u Milanu, a njen sin Miloš se školovao u inostranstvu – u Švajcarskoj, gdje je po njegovim riječima, po prvi put i došao u dodir sa golfom.

Govoreći prije dva dana na ceremoniji otvaranja golf -vježbališta budućeg RMGCC igrališa u Tivtu, Miloš Jeknić je kazao da je “grupa entuzijasta i ljubitelja golfa, prepoznajući razvojne potencijale Crne Gore kao prestižne turističke destinacije, osnovala 2005 GSCG.”

Jeknić smatra da će “2013. biti istorijska godina za GSCG” jer počinje gradnja prvih golf terena u državi – na Luštici i preko puta tivatskog aerodroma.

“Uspostavljamo bazu podataka o aktivnim golf gračima u zemlji, imamo tri registrovana golf kluba, a na jesen očekujemo i zvaničan prijem u Evropsku golf asocijaciju. Već su uspostavljeni i kontakti sa klubovima i savezima u susjednim državama, a kao relativno mlada struktura, GSCG je otvoren da kroz saradnju sa širokim spektrom partnera, nastavi aktivnosti na popularizaciji ovog sporta u Crnoj Gori,” ističe Jeknić. Dodaje da je golf veoma popularan među Crnogorcima u inostranstvu te da su predstavnici dijaspore već odigrali tri turnira.

“Uspostavljamo bazu podataka o aktivnim golf gračima u zemlji, imamo tri registrovana golf kluba, a na jesen očekujemo i zvaničan prijem u Evropsku golf asocijaciju"

O aktivnostima tih klubova takođe nema traga na Interentu.

“Ja sam golf imao prilike da probam i počnem igrati kao sednjoškolac u Švajcarskoj. Igrao sam pomalo, potom neke dvije godine intenzivnije, a onda se ukazala prilika, kada sam se prije nešto malo više od godinu vratio u Crnu Goru, za jedan projekat. Upoznao sam se sa g. Milovićem, a on me je predložio za sekretara GSCG”, objasnio je 24-godišnji Jeknić svoj put do visoke funkcije u Savezu koji sada ima “odličnu poslovnu saradnju sa “Boka Grupom” kao jednim od najvećih stranih investitora u Crnoj Gori”.

Boka Grupa: Treba nam zbog biznisa

Iz “Boka Grupe” “Vijestima” je rečeno da “svaka zemlja ima Nacionalni savez, a golf je međunarodni sport koji je regulisan međunarodnim pravilima, koja uključuju spoljnu procjenu hendikep nivoa za svaki teren od strane eksterne komisije.

“Nijedan teren ne može funkcionisati kao međunarodni objekat ili održavati turnire ukoliko nije pridružen predviđenim tijelima. RMGCC će biti ozbiljan sportski objekat i biće pridružen Nacionalnom golf savezu Crne Gore”, rekao je “Vijestima” direktor prodaje i marketinga “Boka Grupe” Predrag Sekulić.

Na pitanje da li su oni upoznati koji su klubovi članovi GSCG te koje su reference Miloša Jeknića u svijetu golfa preporučile za funkciju sekretara GSCG i jednog od najistaknutijih zastupnika ovo projekta “Boka Grupe”, Sekulić je odgovorio da ta kompanija “nije bila u ulozi kreatora, niti na bilo koji drugi način uključena u osnivanje Nacionalnog golf saveza, osnovanog 2005.”

“Nemamo jasnu predstavu, niti mjerodavnost da znamo razloge zbog kojih određeni službenici pokrivaju određena radna mjesta ili ko su njihove majke. Jedini vid upoznavanja sa bilo kim od službenika ovog nacionalnog tijela jeste kroz naš profesionalni odnos vezan za golf, s obzirom da je to jedina organizacija tog tipa u Crnoj Gori, kada je golf u pitanju,” ističe Sekulić.

Uprava za sport ćuti

Uprava za mlade i sport Vlade Crne Gore nije odgovorila na pitanja “Vijesti” u vezi sa osnivačima,datumom osnivanja i sjedištem GSCG, kao i tome koliko u Crnoj Gori u kojoj nema golf igrališta, postoji registrovanih golf klubova i u kojim su gradovima oni osnovani.

Inače, u spisku “Dokumentacije potrebne za registraciju i preregistraciju sportske organizacije” koji je postavljen na sajtu te Uprave, kao jedan od nužnih papira navodi se i „dokaz o obezbijeđenom sportskom objektu, odnosno prostoru (list nepokretnosti ili ugovor o zakupu, i sl) - za korištenje osnovne prostorije, sale ili uređene površine; kao i prateće prostorije (najmanje 2 svlačionice sa tuševima i jednim WC-om).“ Stoga je i nejasno kako su GSCG i tri crnogorska golf kluba mogli biti registrovani, ako u državi još uvijek nema nijednog golf igrališta.

Bonus video: