Sin lovočuvara osumnjičen za krivolov na Skadarskom jezeru

Lovočuvar Milenko Maraš sumnja du su njegovom sinu smjestili, jer "kada je tog dana bio u patroli, nije našao nikoga u Morači"
357 pregleda 36 komentar(a)
Skadarsko jezero, Foto: Savo Prelević
Skadarsko jezero, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.11.2017. 19:35h

Podgorička policija u ponedjeljak je uhapsila Milorada Maraša zbog krivolova na Skadarskom jezeru, u trenutku kada je njegov otac - dugogodišnji lovočuvar Milenko bio na radnom mjestu.

Maraš sumnja da je njegovom sinu "smješteno“, navodeći da bio u patroli nekoliko sati ranije u tom rejonu Morače.

„Iako nijesam smio da napuštam radno mjesto, otišao sam nakon što smo dobili prijavu da neko lovi nezakonito na tom mjestu, ali nijesmo našli nikoga. A nakon toga čujem ovo“, kazao je Maraš.

Iz Uprave policije (UP) je, međutim, saopšteno da su u Maraševom čamcu, u kojem je bio sa rođakom Sašom Marašem, pronašli sredstva za ribolov strujom i ulovljenu ribu.

"Pregledom, u plovilu su pronađena sredstva za nelegalan izlov ribe električnom strujom, i to pretvarač napona, dvije akumulatorske baterije jačine 100 ampera i sonda za izlov ribe. Takođe, u plovilu se nalazila izvjesna količina jezerske ribe za koju se sumnja da je izlovljena na nedozvoljen način - električnom strujom“, piše u odgovoru UP "Vijestima".

Nakon što su podnijeli krivične prijave protiv njih zbog krivičnog djela izlovljavanje ribe električnom energijom, Maraš je zadržan u pritvoru do suđenja. Njegov rođak je pušten da se brani sa slobode.

Iz UP tvrde da je po nalogu tužioca oduzeto Maraševo plovilo i sredstva korišćena za nedozvoljen izlov ribe.

Maraš tvrdi da njegov sin nije bio u krivolovu, već da kupi ribu, ali da mu je "neko smjestio", a nije precizirao ko.

"Smjestili su mu ti koji su ga uhvatili, hoće preko moga sina da dođu do mene, kao navodno da sam mu ja čuvao stražu. A u stvari ja smetam njima, jer sam ih više puta prijavljivao šta se radi na jezeru, da je ovdje organizovani kriminal“, kazao je Maraš „Vijestima“.

Iz Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG) saopštili su da će povodom ovog slučaja, u skladu sa zakonom, pokrenuti postupke protiv zaposlenih. Iz preduzeća, koje vodi Elvir Klica (SD), međutim, nijesu precizirali protiv kojih zaposlenih i koje radnje.

"Preduzimaju se intenzivne mjere i radnje da bi se utvrdile sve činjenice vezane za predmetni događaj i u slučaju utvrđivanja eventualne odgovornosti zaposlenih, protiv istih će biti pokrenuti postupci u skladu sa Zakonom”, piše u odgovoru NPCG.

Za krivično djelo nedozvoljen lov električnom energijom propisana je kazna do 20 hiljada eura ili pola godine zatvora.

Naučnici i nevladine organizacije godinama upozoravaju da je krivolov na Skadarskom jezeru dostigao alarmantne razmjere, a spekuliše se da su u te radnje umiješani i lovočuvari.

Iz NPCG su se, nasuprot tome, branili da njihova Služba zaštite nije adekvatno opremljena, odnosno da nemaju adekvatna plovila, ali ni dovoljan broj ljudi da čuva najveće jezero na Balkanu.

Bonus video: