Sin narkoman me uništava, a niko neće da pomogne

Pedesetšestogodišnja Podgoričanka N. R. prolazi kroz pakao u porodici zbog kojeg je morala da bježi od svog djeteta i žali se na državne organe
588 pregleda 31 komentar(a)
narkoman, droga, Foto: Shutterstock
narkoman, droga, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.04.2013. 20:39h

Pedesetšestogodišnja Podgoričanka N. R. obratila se nedavno redakciji “Vijesti” tvrdeći da je žrtva maltretiranja svog sina, koji je zavisnik od droga i povratnik u izvršenju krivičnih djela.

“Prije pet i po godine sam otkrila da je moj sin zavisnik. Naravno da sam mu vjerovala da će da prestane, ali se to nikada nije desilo. Samo laže, prijeti, ucjenjuje, nosi stvari iz kuće, prodaje ih da bi sebi obezbijedio drogu”, priča ona.

U paklu koji joj je priredio, kaže, bilo je stalnih selidbi, prodaje imovine, namještaja, uzimanja novca, ali kada se odlučila da slučaj prijavi policiji, smatra da nije dobila adekvatnu zaštitu.

"Tražila sam pomoć, obraćala se sudu, policiji, tužilaštu, da me zaštiti, ali bi on uvijek uspijao da me nađe i ponovo dovede na rub egzistencije”, tvrdi N. R.

Prilikom prijavljivanja dobila sam savjete da je prijava neosnovana, te da treba da se sudim sa njim privatnom parnicom preko advokata, kaže N. R.

Kad god bi otišla na put na nekoliko dana, u stanu bi po povratku zaticala da neke stvari nedostaju, a prodavane su i stvari koje su pripadale stanodavcu.

“U januaru me je ponovo našao. Naloženo mu je da se liječi, ali on bježi iz bolnice i sada je ponovo na slobodi. Nedavno me zaustavio na vratima pošte kada sam podizala penziju i tražio mi pare. Nakon toga me pratio do kuće i uzeo mi ključeve”.

Dugo joj je trebalo da odluči da ga napusti i prijavi, jer, kako kaže, vjerovala je da će da se promijeni i prestane sa drogiranjem. Mjesecima je, kaže, živjela kod prijatelja, samo da je ne nađe, a trenutno je ova Podgoričanka smještena u skloništu Sigurne ženske kuće.

Za razliku od Crne Gore, pojedine države su pitanje kontrole ponašanja bivših osuđenika riješile uvođenjem obaveznih savjetovališta za bivše zatvorenike, u kojima imaju nedjeljne ili mjesečne seanse sa stručnjacima koji procjenjuju njihov napredak.

Neuropsihijatar dr Borislav Mitrić kaže da među stručnjacima danas vlada mišljenje da počinioci zločina imaju „na neki način poremećaje” i da sa njima treba da rade službe mentalnog zdravlja.

“Ja sam zagovonik toga iz razloga što smatram da je rad koji se obavlja u kaznenopopravnim institucijama dosta diskutabilan. Ljudi ne dobiju prevaspitanje i resocijalizaciju, već samo izdržavaju kaznu i dolazi do otuđenosti čovjeka”, upozorava Mitrić.

Neuropsihijatar dr Borislav Mitrić kaže da među stručnjacima danas vlada mišljenje da počinioci zločina imaju „na neki način poremećaje” i da sa njima treba da rade službe mentalnog zdravlja

Odgovornost za takvo stanje je i na porodicama, koje nerijetko svoje članove koje imaju takve bolesti prikrivaju. “Naše su porodice takve da mi često prikrivamo takve bolesti članova svoje porodice pa im tako uskratimo pomoć”, upozorava Mitrić.

U Crnoj Gori se zavisnici liječe u Kliničkom centru i Specijalnoj bolnici za psihijatriju u Dobroti. U toj bolnici su smješteni i zatvorenici sa obaveznom mjerom liječenja, što dodatno ograničava kapacitete te ustanove.

Policija tvrdi da postupa bez izuzetaka

Iz Uprave policije kažu da bez izuzetka postupaju po svim prijavama građana. „Nakon primljene prijave vrši se provjera koja ima za cilj da se utvrdi činjenično stanje u odnosu na elemente iznijete u prijavi, odnosno realizacija poslova i zadataka iz nadležnosti policije, a u skladu sa zakonom“, kažu iz Uprave policije, ne želeći da otkrivaju detalje konkretnog slučaja. Oni dodaju da se nakon prikupljenih podataka i dokumentacije ista dostavljaju na dalje postupanje nadležnom tužilaštvu.

Bonus video: