Sindikalci ZIKS-a: Uprava nas bolje razumije kad smo ispod prozora

Iz Sindikata su saopštili da je sastanak zakazan za 16. decembar odgođen zbog “obaveza” za 20. decembar, ali da ni taj nije održan iz istog razloga
141 pregleda 3 komentar(a)
ZIKS protest, Foto: Filip Roganović
ZIKS protest, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 22.12.2016. 23:15h

Sindikalci ZIKS-a optužili su upravu spuškog zatvora i čelnike Ministarstva pravde da probleme radnika Zavoda neće da rješavaju mirnim putem.

Tvrde da direktor ZIKS-a Miljan Perović i Sekretar Ministarstva Nada Stanišić izbjegavaju sastanak sa radnicima, jer se na tri zakazana nijesu pojavili.

Iz Sindikata su saopštili da je sastanak zakazan za 16. decembar odgođen zbog “obaveza” za 20. decembar, ali da ni taj nije održan iz istog razloga.

“Prije ova dva satanka uprava je zakala sastanak na koji niko od njih nije došao, niti je našao za shodno da obavjesti radnike zbog čega nisu u mogućnosti da dođu”, piše u saopštenju koje potpisuje predsjednik Sindikata ZIKS-a Milan Ilibašić.

Pojašnjeno je da su nakon avgustovskih protesta ispred Ministarstva pravde potpisali Sporazum po kom su trebali da se rješavaju problemi službenika Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija.

“Očigledno da između normalne komunikacije i kulturnog razgovora o problemima koji tište zaposlene, naš poslodavac bira rješavanje problema samo ako je pritisnut uličnim protestima. Nažalost, bolje nas razumiju kad komuniciramo sa njima ispod prozora Ministarstva, nego kad sjedimo za istim stolom”, ocijenio je Ilibašić.

Službenici ZIKS-a u avgustu su protestima zahtjevali izmjene Zakona o zaradama tako da svi zaposleni imaju zakonito povećane zarade, predlog izmjena Zakona za odlazak u penziju, potpisivanje kolektivnog ugovora, rješvanje stambenog pitanja...

Član Sindikata ZIKS-a Predrag Spasojević kazao je da je nakon sporazuma u avgustu nastalo zatišje od mjesec dana u kom se ništa nije dešavalo.

Pojasnio je da su čekali pregovore za kolektivni ugovor, da je nekoliko sastanaka održano, ali da im je onda saopšteno da moraju čekati da se usvoji budžet.

“Nijedan bitniji problem nisu zagrebali, a kamo li počeli da ih rješavaju, a pojavili su se novi problemi - jubilarna nagrada, specijalni dodaci”, kazao je on...

Objasnio je da je problem oko raspodjele jubilarne nagrade nastao jer nadležni u ZIKS-u tumače da onaj ko radi 20 godina i jedan dan ili 25 ili 27 godina, ne može da dobije nagradu, jer tumače da je samo za 10, 20 ili 30 godina.

“Oni tako tumače. Nastao je problem i sa specijalnim dodatkom za kolege koji rade sa osuđenima za djela iz oblasti organizovanog kriminala. Gledaju nas samo kao broj, odredili su da pravo na dodatak ima određeni broj službenika i sad ako četvoro radi sa takvim osuđenikom pravo na dodatak ima prvi i četvrti, ostali ne”, rekao je on.

Spasojević tvrdi da direktor ZIKS-a Miljan Perović i Sekretar ministarstva Nada Stanišić izbjegvaju sastanak sa radnicima.

“Pretostavljam da se plaše radnika, jer im otvoreno govore koji su problemi, a oni nemaju rješenje za te probleme. Ovim gestom koji su napravili osjećamo se poniženim”, rekao je on.

Bonus video: