Sindikat doktora: Ako se ministri ne odazovu, preduzećemo radikalnije mjere

Navodi se da je većina učesnika Generalne skupštine konstatovala da trenutnim stanjem u zdravstvu nisu zadovoljni ni pacijenti ni ljekari
6 komentar(a)
ljekar, doktor, Foto: Shutterstock
ljekar, doktor, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.04.2016. 19:08h

Sindikat doktora medicine Crne Gore zakazaće javnu tribinu na koju će pozvati ministre zdravlja i finansija, kao i sve zainteresovane ljekare, udreženja pacijenta, civilni sektor, i predstavnike medija, odlučeno je na današnjoj Generalnoj skupštini te sindikalne organizacije.

Tom prilikom će, kako je saopšteno, ministrima biti pružena prilika da odgovore na pitanja koja se tiču zarada, prava iz rada i uslova u kojima doktori medicine rade, kao i da pruže odgovore na brojne nezakonitosti koje su uočene u zdravstvenom sisitemu.

“Ukoliko se ministri ne odazovu na javnu tribinu, ili na njoj ne pruže zadovoljavajuće odgovore u odnosu na status doktora medicine, Sindikat će preduzeti radikalnije mjere sindikalnog djelovanja čije posljedice neće osjetiti samo zdravstveni sistem, već cjelokupno građanstvo naše zemlje”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je većina učesnika Generalne skupštine konstatovala da trenutnim stanjem u zdravstvu nisu zadovoljni ni pacijenti ni ljekari.

“Kako bi obezbijedili kontinuitet zdravstvene zaštite građana, u uslovima deficita ljekarskog kadra, ljekari rade preko norme, rade duže nego što je to Zakonom o radu dozvoljeno, pa je stoga Skupština dala preporuku da sistemski problem nedostatka kadra ne rješavaju ljekari prekomjernim angažovanjem, već da se rješavanje tog problema prepusti nadležnom Ministarstvu”, kaže se u saopštenju.

Time će se, smatraju u Sindikatu, poboljšati kvalitet pruženih usluga koji se spori, smanjiće se mogućnost ljekarske greške i ljekar će dobiti mogućnost da se posveti svakom pacijentu pojedinačno, shodno preporukama.

“Ovo se naročito odnosi na dežurstva, pripravnost i ostale vidove prekovremenog rada tako da ljekari neće raditi duže nego što je zakonom propisano”, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: