Sindikat maršira za istinu u Vojsci CG - Vijesti.me
NOVI PROTEST

Sindikat maršira za istinu u Vojsci CG

Predsjednik SOVCG Nenad Čobeljić juče je na konferenciji za medije rekao da nadležni organi nijesu utvrdili motive, razloge i istinu o prestanku profesionalne vojne obaveze vojnicima

Nenad Čobeljić
Nenad Čobeljić (Foto: Arhiva \"Vijesti\")

Sindikat odbrane i Vojske Crne Gore (SOVCG) danas će održati   treći protestni marš "Za istinu, pravdu i dostojanstvo", povodom otpuštanja iz službe 22 vojnika. 

Predsjednik SOVCG Nenad Čobeljić juče je na konferenciji za medije rekao da nadležni organi nijesu utvrdili motive, razloge i istinu o prestanku profesionalne vojne obaveze vojnicima. "Kako da funkcioniše pravna država ako nadležni odbijaju da utvrde činjenično stanje? Osnov dostizanja svake pravde je utvrđivanje istine, zato se mi za nju borimo i zato nećemo odudtati dok se ista ne utvrdi", kazao je Čobeljić.

Ministar odbrane Predarg Bošković ranije je na TV Vijesti rekao da ti vojnici nisu dostojni uniforme i da će rado svakome od njih objasniti zbog čega im ugovori nijesu produženi.

Čobeljić je juče poručio i da predsjednik Crne Gore Filip Vujanović nije predsjednik svih građana, jer je dio nadležnosti komadovanja u državi predao ministru. 

Bošković tvrdi da odredbom zakona o vojsci dobio šira ovlašćenja u komandovanju kako bi vojska mogla da pomaže u elementarnim nepogodama u državi.

Čobeljića i  još 90-ak oficira MO šalje i prijevremenu penziju pod povlašćenim uslovima.

Član Izvršnog odbora SOVCG Goran Dragišić zamjerio je ministru što taj sindikat naziva  "manjinski sindikat" iako je razlika pet-šest članova. “Misli da mu to daje pravo da nas diskriminiše i da sa nama prekine socijalni dijalog", kazao je Dragišić.

On je naglasio  da je Bošković potpisao ugovor o osnivanju stambene zadruge sa "svojim servilnim sindikatom", dok SOVCG nije ni ponuđen.