Sindikat medija Stakoviću i Veljoviću: Prestanite da zloupotrebljavate ovlašćenja

"Nedopustivo je i da svaku informaciju koja vam se ne dopadne ili je demantovana proglašavate lažnom vijesti i hapsite zbog toga", navodi se u otvorenom pismu
3267 pregleda 6 komentar(a)
Veljović i Stanković, Foto: Boris Pejović
Veljović i Stanković, Foto: Boris Pejović

Privođenje urednika portala IN4S Gojka Raičevića i urednik portala Borba Dražena Živkovića je nedopustivo, poručili su iz Sindikata medija u otvorenom pismu vršiocu dužnosti Vrhovnog državnog tužioca Ivici Stankoviću i direktoru Uprave policije Veselinu Veljoviću.

"Nedopustivo je i da svaku informaciju koja vam se ne dopadne ili je demantovana proglašavate lažnom vijesti i hapsite zbog toga", navodi u obraćanju Stankoviću i Veljoviću predsjednica Glavnog odbora Sindikata medija, Marijana Camović.

"U ime Sindikata medija Crne Gore, reprezentativne organizacije koja zastupa gotovo pola zaposlenih u crnogorskim medijima, tražimo od vas da prestanete da zloupotrebljavate svoja ovlašćenja i da hapsite novinare", navodi se u saopštenju.

"Ono što ste uradili u posljednjih 10 dana, hapšenjem tri novinara, je nezabilježeno u Crnoj Gori i regionu. Ne znamo kakav ishod očekujete i kakvu poruku šaljte ovim hapšenjima ali teško da ćete uspjeti da kompletno crnogorsko novinarstvo svedete na objavljivanje zvaničnih saopštenja i izvještaja sa konferencija za novinare. Hapšenjima se ne povećava sloboda medija niti se bilo ko uči etičnijem pisanju i poštovanju pravila profesije. Zato tražimo od vas da zaboravite na sve dalje slične aktivnosti", navodi Camović.

Iz Sindikata apeluju na nadležne da nađu drugi način u borbi protiv dezinformacija i da više ne hapse novinare.

"Ko god krši zakone neka odgovara ali lišavanje slobode nije način i ono što su izgovori za hapšenja crnogorskih novinara nas nisu ubijedili u opravdanost vaših postupaka. Podsjećamo da Crna Gora nije na dobrom glasu niti se država proslavila kada je u pitanju odnos prema medijima i novinarima i rješavanje slučajeva napada na njih. Hapšenja zbog navodnih lažnih vijesti sigurno neće popraviti tu sliku", navodi Camović u saopštenju.

"Obavještavamo vas da ćemo o ovome što se desilo kolegama Živkoviću i Raičeviću, kao što smo uradili u slučaju novinarke Anđele Đikanović, informisati sve međunarodne organizacije, prije svih Evropsku delegaciju u Crnoj Gori, Misiju OEBS-a, Međunarodnu i Evropsku federaciju novinara i zamoliti ih da od vas zatraže objašnjenja i obećanje da ćete prestati sa ovom praksom", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: