Sindikat Policijske akademije:Mrdović smijenjen zbog zloupotrebe službenog položaja

“Mrdović je u proteklih deset godina monopolizovao sindikalnu organizaciju, prouzrokujući njenu nefunkcionalnost i destruktivnost sindikalnog djelovanja, a sve u isključivo ličnom interesu "
4823 pregleda 0 komentar(a)
"Monopolizovao sindikalnu organizaciju": Mrdović, Foto: Arhiva Vijesti
"Monopolizovao sindikalnu organizaciju": Mrdović, Foto: Arhiva Vijesti

Predsjednik Sindikata Policijske akademije u Danilovgradu, Žarko Mrdović, smijenjen je sa funkcije zbog zloupotrebe službenog položaja, odlučeno je danas na Skupštini te radničke organizacije.

U saopštenju se navodi da je, nakon prethodno podnešenih ostavki članova Izvršnog odbora, održana vanredna sjednica Skupštine Sindikata, na kojoj je smijenjen Mrdović, a istovremeno izabrano novo sindikalno rukovodstvo.

Ističe se da su razlog za razrješenje dosadašnjeg predstavnika radnika u toj instituciji, brojne mahinacije i zloupotrebe Mrdovića.

“Mrdović je u proteklih deset godina monopolizovao sindikalnu organizaciju, prouzrokujući njenu nefunkcionalnost i destruktivnost sindikalnog djelovanja, a sve u isključivo ličnom interesu bez konsultacija sa članovima Sindikata, zbog čega su Skupština Sindikata ustanove i njen Izvršni odbor, bili prinuđeni na ovakvu odluku”, navodi se u saopštenju.

Iz Sidikata su kazali da je Mrdović u kontinuitetu svoje lične interese i aspiracije neovlašćeno predstavljao kao interese i stavove svih članova te radničke organizacije, koristeći svoju poziciju predsjednika, iako su njegovi zahtjevi bili isključivo lično motivisani.

“Članovi Sindikata su prozreli namjere Mrdovića koji je podržan samo od manje grupe zaposlenih, mahom nastavnika u pokušaju očuvanja privilegija koje uživaju, u nastojanju da spriječi nesmetan proces rada i realizaciju aktivnosti ustanove, iznoseći niz neistina na račun rada Akademije, i prijeteći blokadom rada ustanove kroz najavljeni generalni štrajk koji nema uporište u sindikalnoj organizaciji”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je Mrdović, bez obavještenja organa i članstva Sindikata, uz zloupotrebu povjerenja i položaja koje mu je ukazano, u ime te radničke organizacije, iznio teške optužbe na račun rada Policijske akademije i njenog upravljanja u dopisima koje je poslao na adrese predsjednika Vlade, ministra prosvjete, lokalne zajednice, te Upravnog odbora Akademije.

“S obzirom, da smo o navedenom obaviješteni tek naknadno, na sjednici, sazvanoj tek nakon slanja dopisa u ime Sindikata, Mrdović je prekršio statutarna ovlašćenja i nadležnosti, jer je bez saglasnosti i odluka organa Skupštine i njenog članstva, zloupotrijebio položaj sindikalnog povjerenika”, ukazali su iz Sindikata.

Mrdović je, prema njihovim riječima, sačinjavajući brojne podneske i dopise nastojao da diskredituje funkcionalost ustanove, pokušavajući da izazove vanredno stanje i blokadu rada Akademije.

“Istovremeno je potpisivao navedene podneske lično bez sazivanja Izvršnog odbora, predstavljući da je to stav svih članova Sindikata, čime je zloupotrijebio funkciju predsjednik u ličnom interesu”, kaže se u saopštenju.

Ističe se da takav način donošenja odluka bez obavještavanja i saglasnosti članstva i organa Sindikata, slanja dopisa u ime Sindikata na adrese van ustanove, prijetnje štrajkom i medijima, nije stav Skuštine Sindikata.

U Sindikatu smatraju da je takvim ponašanjem Mrdović zloupotrijebio svoju funkciju i ugrozio ugled i ustanove i zaposlenih.

“O tome govore ostavke članova Izvršnog odbora, organa koji donosi odluke na osnovu stavova i mišljenja članstva Sindikata”, ističu u saopštenju.

Poručili su da novo rukovodstvo Sindikata ostaje privrženo sindikalnom djelovanju, očuvanju i daljem poboljšanju socijalnog statusa zaposlenih, ali i unapredjenju rada Policijske akademije, njenih kapaciteta, promociji ugleda i značaja.

Bonus video: